Отопление
12.06.2022 19:42

Юрий Корольчук. Будет ли газ в Украине зимой?

В ходе войны против Украины Россия целенаправленно бьет по объектам теплокоммунэнерго (ТКЭ), чтобы в следующем отопительном сезоне оставить без тепла, как можно больше украинцев. Полностью или частично разрушены ТЭЦ в Кременчуге, Ахтырке и Чернигове. Успеет ли власть наладить отопление в этих городах, From-UA узнавал у сооснователя Фонда энергетических стратегий Юрия Корольчука.

- Стосовно теплокомуненерго, що росіяни її знищують цілеспрямовано, то я би так не сказав, тому що те, що було у відкритому доступі, що ми бачимо, це було у Чернігові, в Охтирці. Розумієте, війна — це ж така річ. Особисто я там не був, то мені важко сказати, що там сталося, чому саме туди був нанесений удар. Чи це свідомо, чи це помилка, чи там були якісь інші моменти. Тому сказати, як ви кажете, що цілеспрямовано, я так не можу, і я не думаю, що так варто казати. А от то, що тяжка буде ситуація взагалі з опалювальним сезоном, це так.

До речі, та же Охтирка і Чернігів — там ТЕЦ постраждали більше, теплоцентралі, тобто ті, що виробляють електроенергію і тепло. А теплокомуненерго — вони є ще окремі, теплопункти так звані, теж теплокомуненерго практично, просто менші. Тому по ТЕЦ — так, це складніше питання, відновити його, може, зможуть. Це все треба на місцях узнавати. Але те, що я знаю по Охтирці по Чернігову, то там практично особливо нічого і не робили. Тобто або грошей немає, або руйнування у таких масштабах, що немає смислу відновлювати. Тобто по цих містах є питання, як вони будуть питання, але сказати, що це прямо ціле місто буде без тепла — так не можна сказати, можна говорити про певну частину. Будуть  пробувати, скоріше за все, переключити.  Треба знати, яка там розв'язка по тепломережах в тому ж Чернігові. Охтирка маленьке місто, в принципі, там в основному приватний сектор, там невелика кількість споживачів була на самій ТЕЦ. Вони в основному електроенергію виробляли, наприклад, і поставляли споживачам клієнтам.

А от в цілому важка ситуація. Тут мова про те, що, по-перше, не зрозуміло, що буде далі, відверто, ніхто не знає, що буде в серпні і що буде в листопаді чи в січні 2023 року. Що нам треба для проходження опалювального сезону? По теплокомуненерго — там теж складна ситуація, навіть не технічний аспект, а ціновий. “Нафтогаз” почав піднімати ціни на газ, скажімо так, не зовсім обґрунтовано в умовах загальної складної ситуації. Дуже дивне було рішення “Нафтогазу” - вони з 7,5 грн підняли до 30 грн практично. Не знаю, на що вони розраховували. Ключове питання - щоб ціна залишалася такою, яка була, принаймні, в цьому сезоні — це питання номер раз.

Питання номер два — ресурс газу, щоб він був і зараз я поясню, чому у цьому також проблемний момент. Є зараз транзит російського газу, і це важливий аспект роботи ГТС. Транзит відіграє важливу роль і відігравав завжди який фактично підтримує тису у системі. Що це нам дає? Це те, що не настільки дороге транспортування і розподіл газу до споживача. І плюс ми маємо цей ресурс, яким ми оперуємо, бо це ж транзитний газ, він йде великим потоком, ми його розбираємо. От він заходить в Сумській області, залишився зараз один напрямок, і ми його тут розбираємо — на Харків, на Чернігів, на Київ. А потім він до кордону доходить, і ми піднімаємо зі сховищ і компенсуємо цей газ. Якщо цього газу немає, Росія припиняє транзит газу, можливо, Зеленський, коли говорить тяжка зима, він можливо, і має на увазі цей момент, бо ми не знаємо. Може, він більше знає, однозначно, і це правильно.

Я можу тільки здогадуватися, це завжди була проблема — цей транзит російського газу. Якщо він припиняється, тоді повстає питання, де ми будемо брати газ для постачання. Добре - з Європи, але чи буде там вільний ресурс газу. Сьогодні в Європі проблема величезна. І не те щоб купити, проблема у тому, що вони накладають санкції, вони самі відмовляються від російського газу. Ну як, там тільки частина країн відмовилась поки що. Як Польща — відмовилась від російського газу, а бере фактично у Німеччині той же російський газ, тільки від німецьких компаній. Цирк, але так воно є. От це ключовий момент, від нього багато чого залежить. Тобто якщо транзит припиняється, тоді нам треба, як у 2009 році, коли була газова війна, як її називали, тоді треба качати газ із підземних сховищ на схід України, на південь, де Одеса, ті регіони. Чи можна це буде реалізувати протягом всієї зими, наприклад, - мало ймовірно, чесно вам скажу. Тиску не вистачить.

Газ у підземних сховищах, Шмигаль сказав, що треба закачати 19 млрд, але я думаю, що 19 млрд не закачають, можливо, мільярдів 15 закачають від сили. Це якщо вони ще куплять у Європі і закачають у підземні сховища, то, може, 19 і назбирають. Питання: за що купити? Раз. За які гроші, хто це буде фінансувати? Коли тільки починали розбиратися, що і як далі буде, здається, Єврокомісія прийняла план виходу з енергетичної кризи в цих умовах. І вони передбачили, що, можливо, буде задіяний такій варіант, що Єврокомісія буде сама закуповувати газ. Кожна країна має свої газові компанії, це частково приватні, частково державні компанії. А тут Єврокомісія буде закуповувати газ, а потім його розподіляти іншим країнам, яким він буде потрібен. І туди ж включили Україну і Молдову. Ну, суть така, що прекрасно, що нас туди включили — а хто це буде фінансувати? Середина червня, і якщо досі цього немає, то я боюся, що воно і не появиться. Нам, може, гроші дадуть як допомогу якусь, і ми потім самі будемо шукати, наприклад, десь на ринку. Але скільки це буде?

Частина людей виїхала. І реально у великих містах, таких, як Київ, Харків. То там теж окрема історія, що буде з цим Харковом? В будь-якому випадку там, де велике вибуло багато людей, будуть здійснювати все одно теплокомуненерго переоцінку експлуатаційних норм, тобто вони будуть дивитися, скільки є реально споживачів, будуть знати температурний режим, точно для економії будуть зменшувати. Дійсно, наприклад, може бути дефіцит газу, його може не вистачати. Може, аварійні ситуації будуть, як завжди було на теплокомуненерго.

Маріуполь — це вже окрема історія. По Харкову теж треба буде відремонтувати. Я думаю, що там, що я бачив, там не так стоїть проблема. Те, що зруйновано, вони просто відключають, і все. Там менше споживачів буде, там дуже багато людей поїхало. Панікувати не варто, я думаю. Дрова якщо зникнуть, то зникнуть, і буде у вас твердопаливний котел, але дров не буде. Тому це новий час і його не можна порівнювати з Другою світовою війною. Це інший період вже, це інший цивілізаційній розвиток, інші умови комфорту, інше життя людей. Тому під нього вже держава багато чого має робити.