Лукашенко
23.06.2022 16:38

Виталий Бала. Есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?

Беларусы проводят очередной этап учений рядом с границами Украины, а Лукашенко заявляет о возможности воевать за западные области Украины. From-UA решил узнать у политолога Виталия Балы, есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?

- Насправді, якщо говорити про Білорусь, то є з цього приводу заява керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, який сказав, що поки що він не бачить загроз з боку Білорусі. В принципі, треба довіряти тим людям, які за це відповідають, вони мають більше інформації, ніж ми. Бо всі інші коментарі, користуючись публічною інформацією, вони, м'яко кажучи, можуть бути не просто недоречними, а й деколи некоректними і навіть смішними.

Ми пам'ятаємо, коли навіть наші високопосадовці говорили про те, що ніякої війни не буде, а вона прийшла, а потім вони говорили, що "ми ніколи не очікували, що це може бути зі сторони Білорусі". Хоча ще в листопаді про це писали, навіть той же Кирило Буданов давав інтерв'ю іноземним ЗМІ, що варіант наступу зі сторони Білорусі також розглядається. Тому я думаю, що в цій ситуації нам треба все ж такі покладатися на публічні заяви, які лунають з боку людей, які в темі.

Тому в цій ситуації Лукашенку вірити не можна. Ми всі пам'ятаємо, як він заявляв публічно, що ніколи зі сторони Білорусі не буде війни. З другої сторони, зважаючи на те, як себе проявили Збройні сили України, я думаю, що шансів ніяких немає. Я думаю, що у випадку, не дай Боже, що таке станеться, все-такі Білорусь захоче вести дії проти України, хоча знову, стосовно білорусів тут є великі питання, ми можемо говорити про Лукашенко, бо в публічній інформації мова йде про те, що переважна більшість білорусів не має ніяких намірів і не хоче воювати з Україною. На відміну від Росії, де 80% підтримують агресію проти України.

Тому в цій ситуації, я думаю, може завершитися для Лукашенка тим, що він втратить владу, а Білорусь, в принципі, може втратити свій суверенітет. Тобто два варіанти: він втрачає свою владу і приходить інший, або Росія змушена після того, як він втрачає владу, фактично окупувати — зайти і взяти вже під тотальний контроль Білорусь. Війна з боку Лукашенка проти України завершиться точно для нього погано, але це може бути ще й погано для Білорусі.