Баканов та Венедиктова
18.07.2022 17:11

Руслан Бортник. Чому президент відсторонив Венедиктову та Баканова?

Учорашнє рішення Володимира Зеленського щодо генпрокурора Ірини Венедиктової та голови СБУ Івана Баканова – це найгучніші та найбільші кадрові зміни в Україні з початку війни. Чому було прийняте таке рішення, From-UA дізнався у політолога Руслана Бортника.

- Це відсторонення, тому що президент не може звільнити цих фігур. І голову СБУ, і генерального прокурора може звільнити тільки ВР. Президент може тільки відсторонити їх в умовах військового стану, і навіть це повноваження президента сьогодні є дискусійним. Тому потрібно було приймати рішення.

Я думаю, що є одна стратегічна проблема і дві тактичні проблеми. Стратегічна проблема — було питання до ефективності цих служб, їх керівництва з початку бойових дій. І фактично президент це пояснив у своєму виступі. Він пригадав затримання керівника по Криму і пригадав всі проблеми, які у нас були і продовжують бути з питання антикорупційної політики. Він фактично вказав на дві причини цього звільнення. Це можлива втрата Херсонської області і проблеми з забезпеченням безпеки, розвідки і безпеки держави напередодні війни. І це питання, які стосуються нашої взаємодії з нашими американськими, європейськими партнерами в частині антикорупційної політики: обрання нового керівника НАБУ і обрання нового керівника САП. Такі два питання і плюс таке стратегічне незадоволення ефективністю роботи спецслужб і стали причиною їх звільнення.

Звичайно, президент ще апелював до того, що 60 працівників ГПУ і СБУ перейшли на бік ворога, але вони не є чемпіонами в цьому негативному плані. Все ж працівників МВС чи Збройних сил, мабуть, навіть більше в цьому розрізі. Головні причини — це Херсон, антикорупційна політика і загалом недостатня ефективність, починаючи з першого дня війни.