Клименко
28.07.2022 15:04

Віталій Бала. Про призначення голови САП

Сьогодні було призначено голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Ним став Олександр Клименко. Чому так довго посада залишалася вакантною та чому це призначення таке важливе для України, From-UA запитав у політолога Віталія Бали.

- Чому не могли призначити, я думаю, що хотіли зовсім іншу кандидатуру і в зв'язку з цим не хотіли назначати. Там ще є питання, що Клименко коли був в НАБУ, він розслідував справу Татарова, який зараз в Офісі президента. Тому, як кажуть, злі язики, що мав відношення до того, що цей процес застопорився з моменту, коли ніби комісія вже прийняла своє рішення.

А чому це важливо: перше — дуже добре, що новий прокурор швидко призначив. Тобто, наскільки я розумію, ніби в нього є прямий контакт з президентом. Тобто, скоріш за все, справи, які потрібно буде розслідувати і порушувати, цей Офіс президента, подіваємось, не буде впливати на всі ці процеси. Такий обережений оптимізм в цьому моменті. Ну і головне, що це була основна вимога як зі сторони США стосовно призначення антикорупційного прокурора, так і коли нам надавали кандидатство в членство ЄС, там також головна пересторога була корупція. Спочатку взагалі Данія і Нідерланди, які нам достатньо помагають, вони були проти саме через корупцію. Але таким авансом все-таки прийняли рішення і нам надали це кандидатство. Тому тепер питання в тому, наскільки події, які будуть відбуватися, вони будуть такими, як очікуються як всередині країни, так і за її межами.