Переговори
04.08.2022 16:20

Віталій Бала. Чи є зараз сенс проводити переговори з росією?

У Кремлі заявили, що нібито готові до переговорів із Україною, але лише на їхніх умовах. Коли можуть відбутися переговори і чи є в цьому сенс, From-UA дізнавався у політололога Віталія Бали.

- З моєї точки зору, у нас зараз немає жодних сенсів проводити якісь переговори. Як правило, Росія тільки тоді хоче переговори, коли в неї якісь проблеми або вона хоче зробити якусь паузу. Тобто мається на увазі, коли починає Україна, як зараз ми бачимо, активно готуватися і потихеньку просуватися на півдні. Тобто мова йде про звільнення Херсону, і в цей час вони намагаються показувати, що вони нібито країна, яка миролюбива, що зовсім не відповідає дійсності.

В принципі, було заявлено, що переговори можуть починатися і мова йде про 24 лютого, щоб вони відійшли зі всіх територій, які були до 24 лютого, коли почалася широкомасштабна агресія. Я думаю, що ці речі треба неодноразово і публічно заявляти. Це має бути тільки перший етап, що Україна готова умовно. Знов же, питання мирних переговорів насправді не так однозначні. У нас не може бути миру, поки у нас Крим окупований. Тому насправді це така достатньо хибна за понятійними термінами риторика, коли ми говоримо про мирні переговори. Мова може йти лише про перемир'я, з моєї точки зору.

І має бути три етапи. Перший етап - це на 23 лютого. Другий етап - це звільнення Донбасу, Луганської і Донецька області. І третий етап - це звільнення Криму. Нам треба про це чітко заявити, щоб деякі західні партнери не почали нам розповідати, що нам треба сідати за стіл переговорів, як це було певного часу, коли той же Макрон говорив, що можна йти на якісь територіальні поступки, щоб підписати мирну угоду.

Тому з моєї точки зору, до того часу, поки ми не озвучимо цю позицію, ці три етапи, і в цьому випадку Україна готова сідати за стіл перемовин, якщо вони будуть мати план от цих трьох етапів. Це треба заявити так, щоб Росія не спекулювала в черговий раз. Я сподіваюсь, що наші це зрозуміють і заявлять, щоб потім нам ніхто з наших західних партнерів не почав розповідати, бо зараз там намагаються деякі стимульовані представники західних партій в Європі, в Європарламенті, цю тезу продвигати. Нам треба це зразу відрізати і заявити чітко наше бачення, як саме ми можемо підписати мирний договір. А Росія про таке говорить, на мою думку, має нам давати обережний оптимізм. Значить, у них все не так, як їм би хотілося. І нам треба рухатися по тому плану, я маю на увазі ЗСУ.