Навчання РФ та Білорусі
09.09.2022 17:04

Віктор Таран. Чим загрожують Україні спільні навчання Росії та Білорусі?

У Білорусі розпочалося командно-штабне навчання, під час яких РБ і РФ, ймовірно, відпрацьовуватимуть захоплення частини території України. Йдеться про прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей. Про це раніше заявив представник Генштабу Громов. From-UA дізнався, що з цього приводу думає політолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран.

- Ми повинні розуміти, що йде гібридна війна, тобто будь-які дії, які відбуваються на кордоні, повинні у нас викликати підвищену увагу, тому що є такій метод, коли противник робить однакові дії, підходить до стін, потім відходить від стін, але не атакує. Перший раз думають, що нападе, другий, третій, четвертий, а коли вже не думають, тоді нападає. Олександр Македонський, Наполеон багато разів робив.

Ми повинні бути дуже уважними до тих дій, тому що будь-якої миті ми повинні розуміти, що Білорусь може розвернути навчання у реальні бойові дії. Пам'ятаємо історію Ізраїля “судного дня”. Єгиптяни багато разів проводили навчання своїх військових сил, командування вже розслабилося, не повірило, що може бути, недооцінювали противника, вони були переконані що єгиптяни не підуть, бо у них немає сил, немає бажання, як зараз говорять, немає мотивації, а вони — раз — і пішли, і ми знаємо, як трагічно це закінчилось для Ізраїлю. Саме тому нам необхідно тримати в фокусі уваги ці навчання у підвищеної бойової готовності, і бути готовими, що в будь-яку мить ці навчання можуть перерости в повномасштабні дії. Те, що вони можуть перерости, є великий фактор ризику, тому що зараз Україна веде активний контрнаступ на Харківщини і на півдні, і цілком очевидно, що Росія і Білорусь можуть захотіти відволікти нашу увагу від контрнаступу. Ми вже звільнили 400 кв. м території, і далі йдемо.