Референдум
20.09.2022 17:01

Володимир Воля. Що стоїть за заявами про «негайне» проведення «референдумів»?

В Росії заявили що якнайшвидше планують провести референдуми на окупованих територіях України. Раніше окупанти планували провести ії в листопаді. Що стоїть за заявами про «негайне» проведення «референдумів», From-UA вирішив дізнатися у політолога Володимира Волі.

- Я думаю, що це є проявом того, що у Росії недостатньо ресурсів захищати ці захоплені території, утримувати ці території. Тому, можливо, у когось є ілюзія, що щоб швидше закінчилася війна, потрібна мобілізація у самій Росії. І для того, щоб цю мобілізацію здійснити, багато хто думає, що потрібно зробити ці території якомога швидше територією самої Росії, так би мовити, тобто провести ці референдуми, написати заздалегідь відомий результат. Це насправді будуть референдуми без референдумів — просто написати результат, зробити видимість референдуму, дуже слабку видимість. І сказати, що це територія Росії, і тепер напад на цю територію — це напад на саму Росію, і тому необхідна мобілізація.

Але я думаю, що ті люди, які подібними ілюзіями живуть, вони не враховують дві речі. По-перше, референдум провести неможливо на окупованих територіях, тому що значна частина людей, тобто жителів тих територій, залишила свої місця проживання, навіть залишила повністю регіони. Хто там буде голосувати і кого представлятимуть ці голосувальники, навіть якщо буде якась видимість голосування? Дуже незначну частку населення, тому що якщо взяти ту ж саму Луганську чи Донецьку області, багато хто почав виїжджати ще перед початком війни, там почали евакуацію. А коли почалися бойові дії, то люди їхали від війни, у різні боки виїжджали, особливо у тих місцевостях, де доволі жорсткі бої були — хто там з населення залишився?

Ну і плюс взяти ту ж саму Херсонську область і Херсон — звідтіля виїхала майже половина населення. Тобто з тієї точки зору, навіть якщо б там провели якийсь повноцінний аналог референдуму, ці б результати не представляли думку місцевого населення. Ну і крім того, це ж все під дулами автоматів у часи війни. Це один аспект. Другий момент, про який не поспішили подумати ці всі ініціатори, — це те, що Росія там оголосить мобілізацію у себе, і всі підуть захищати. Тут питання: а насправді багато хто в Росії не йшов захищати ті ЛДНР.

Ми бачимо проблему з вербовкою до діючих військ, тобто до тих російських військ, які воюють на території України. І від того, що там ще буде референдум, популярність вербовки і попадання в діючу армію у самих росіян не зросте, від слова зовсім. Я думаю, що ті, хто сиділи у Росії, росіяни, які підтримували війну на дивані, коли вони зараз чують про ці ідеї, що Луганська і Донецька області проведуть референдуми, і їм тоді все-таки доведеться, коли оголосять мобілізацію, йти воювати, їх ця перспектива не радує.

Історія з референдумами ще більше посилює негатив у росіян з приводу цієї війни, тому що зараз ця війна може торкнутися кожного, хто сидить на дивані і за нею спостерігає. Тобто фактично, якщо цієї мобілізації і не буде, нею вже залякують людей і провокують негатив до війни, до цих всіх ЛДНРів і до російської влади. Тобто ще немає мобілізації, тільки обговорення, а негатив вже збільшується, начебто це вже став частково факт. Ну, нехай спробують. 

Нехай спробують, з точки зору того, що це буде просто дика профанація, величезна, з точки зору волевиявлення. Це величезне небачене шахрайство, небачена зухвалість. Хай вони тепер цими референдумами лякають російських чоловіків, що їх скоро загребуть, як у Луганській та Донецькій області і відправлять гарматним м'ясом захищати оцю ЛНР і ДНР. З відгодованим Пушиліним.