Путін
21.09.2022 11:44

Володимир Фесенко. В Кремлі істерика та паніка

В Росії зрозуміли, що в них нічого не виходить і тому почали вести розмови про проведення референдумів. Про це в коментарі From-UA заявив політолог Володимир Фесенко.

- Вони спочатку планували зробити це у квітні, навесні. Там теж чітких дат не було, хтось казав про кінець березня, хтось про квітень. І що? Нічого. Потім планували провести 11 вересня, в Єдиний день голосування у Росії. Такі плани були — і що? Нічого. Коли стало зрозуміло, що нічого не виходить, все провалюється, нічого не встигають, тоді знайшли такий нібито красивий вихід — вирішили провести так званий референдум 4 листопада. Це день "национального единства" в России. Теж така святкова дата, символічна і т.д.

Але чому зараз, так швидко і неочікувано? Я думаю, що дві причини. Причина перша — контрнаступ українських військ. Істерика, паніка в Кремлі, паніка в сепаратистських республіках — і звідти ініціатива: шеф, всьо пропало, треба щось робити, давайте швидше щось робити.

Ну які референдуми під час бойових дій? Особливо у нинішній ситуації. Це ж імітація, а не референдуми. Вони думають, що всі злякаються, що це буде територія Росії. Референдум — це ще не рішення про вступ до Росії. Я нагадаю, у ЛНР і ДНР вже проводили референдуми про вступ до Росії у 2014 році. І що? І нічого. Точно також, як такі референдуми проводили і в Абхазії, і в Південній Осетії, у Придністров'ї — і нічого. Але навіть якщо будуть рішення РФ про те, щоб прийняти ці території у склад РФ — навіть у цьому випадку жодних юридичних наслідків це не матиме. Жодних. І це ніяк не вплине на подальший хід бойових дій.

Ось вся ця метушня, крім паніки і істерики у Кремлі і на окупованих територіях, є ще друга причина - змагання, які йдуть між окремими персонажами у Кремлі і навколо Кремля. Автор ідеї перенесення референдумів на 4 листопада — це Турчак, заступник голови “Єдиної Росії”, а його формальний начальник — це Медведєв. А Медведєв іншу ідею просуває. Ось вам ще й внутрішні розбірки, внутрішня конкуренція між різними персонажами у Кремлі. Це теж треба брати до уваги.

Щодо мобілізації. Теоретично це може бути використано як виправдання необхідності проведення мобілізації. Слухайте, про мобілізацію там говорять з весни, але чогось не проводять. Приводу немає? Та не потрібний їм привід для мобілізації. Провал спецоперації. Чому збирають людей у колоніях? Справа не в приводі чи відсутності приводу для мобілізації, ні. Дві причини, чому мобілізацію не проводять. Перша причина — мобілізації бояться. Тому що це викличе явне незадоволення. В Росії абсолютна більшість росіян, як свідчать офіційні дослідження в Росії, не хочуть воювати в Україні. І безумовно, це викличе незадоволення, зростання соціальної напруги. А для Путіна важливо зберігати популярність. Ще й бояться, що у разі масової мобілізації мільйоні росіян отримують зброю — і що вони цією зброєю будуть робити, особливо якщо будуть незадоволені? Це теж причина. Дві російські революції починалися за активної участі озброєних мобілізованих людей, які не хотіли воювати. Я думаю, що про це деякі люди у Кремлі пам'ятають.

Ну і, нарешті, суто технічна причина. Російська військова система зараз не передбачає масової воєнної мобілізації, вона до неї просто не готова. В радянські часи вся радянська воєнна система буда заточена на мобілізацію. Були так звані кадровані дивізії. В тих дивізіях були: офіцерський склад у повному обсязі або на 60-70% офіцерський склад, був сержантський склад і були строковики. Але при необхідності у разі мобілізації вже було розписано, куди, в яку дивізію які мобілізовані будуть направлені. Все це було розписано. Зараз нічого подібного немає. І зараз ситуація така, що після військової реформи в Росії не передбачається масової мобілізації. Там передбачається, що в основному воювати можна через спеціальні воєнні операції, воювати мають професійні військові і контрактники. І навіть якщо зараз провести мобілізацію, мобілізованих треба обмундирувати, дати їм зброю і треба навчити або хоча б відновити військові навички. Хто і як це буде робити? Майже весь наявний офіцерський склад і сержантський склад з тих, що вміє воювати, весь в Україні. Хто буде вчити? Немає готовності.

Про це говорять російські військові експерти — російська військова система не готова до масової мобілізації. Саме тому затикають дірки в збройних силах Росії в цьому військовому контингенті в Україні за рахунок часткової і напівприхованої мобілізації, за рахунок мобілізації зеків і мобілізації за допомогою адмінресурсу. Так що не варто боятися всіх цих заяв.