Ядерна кнопка
23.09.2022 16:42

Віктор Таран. Чи натисне Путін на ядерну кнопку?

З сьогоднішнього дня на окупованих територіях України Росія почала проводити референдуми. Путін вкотре пригрозив світу використанням ядерної зброї. Чи натисне він на ядерну кнопку, From-UA запитав думку політолога Віктора Тарана.

- Натисне він чи ні ядерну кнопку, дуже важко спрогнозувати дії маніяка вбивці, який поводить себе алогічно, на думку, до речі, і Макрона, який нещодавно заявив, що він не розуміє Путіна, який, на думку французького президента, діє алогічно і ірраціонально. Це була вчорашня заява, коли він каже, що невідомо що робить. Тому прогнозувати дуже важко.

Якщо будуть спроби ядерного удару, то це будуть спроби нанесення тактичного ядерного удару. Я цю вірогідність розцінюю як не високу по тій причині, що Путін і його оточення все одно зацікавлені у спробі нормалізувати стосунки, як вони хочуть, після закінчення гарячої фази. Але вони всі чудово розуміють, що якщо буде нанесений ядерний удар, то ні про яке скасування санкцій, переговори, мова йти не буде. І це є стримувальний фактор, який особисто мене переконує, що ядерна кнопка не буде натиснута, тому що їм потім ще у цьому світі необхідно жити, комунікувати, спілкуватися. І будемо об'єктивні, що ще не всі вони втратили економічні, політичні і соціальні зв'язки з Індією, Китаєм і іншими країнами. В разі ж нанесення ядерного удару, вони перекреслюють собі до спілкування до всієї цивілізації. Тому оцінюю її як маловірогідну.

Останні тижні режим Путіна зазнав декілька суттєвих публічних поразок, які були у наслідок успішно проведеної харківської операції ЗСУ, так і обмін полоненими. І на цьому фоні треба мати якійсь перемоги. Крім того, на фоні мобілізації, яка відбувається, пояснити, для чого вона робиться, і тепер ці військові будуть формально вторгатися не в Україну, а на захист російських територій, як вони називають. Тому це інформаційно, публічно у їхньому розумінні буде краще звучати, що вони їдуть воювати не в Україну, а захищати Росію. Ну і звичайно, якщо вони оголосять це територією Росії, це є спроба посилити мобілізацію, але то інша історія.