Сигнали повітряної тривоги
08.10.2022 20:00

Віктор Таран. В найближчі кілька днів точно не варто ігнорувати сигнали повітряної тривоги

Внаслідок вибуху, що стався 8 жовтня о 6 годині ранку, на Кримському мості спалахнула сильна пожежа. За попередніми оцінками, було пошкоджено 1,3 кілометра залізничного полотна та повністю знищено два прольоти автомобільної гілки мосту. Політолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран, вважає, що спецоперація увійде в світові підручники. Про це він повідомив в коментарі From-UA.

- Вона (спецоперація - Ред.) виконала зразу низку факторів. Якщо ми беремо військову, ми говоримо про те, що пошкоджено один з ключових ланцюжків інфраструктурних паливних поставок на Кримський півострів, а відповідно на південному фланзі. Ми говоримо про знищення принаймні на певний час логістичного хабу і це добре для українського контрнаступу.

Це дуже сильний психологічний удар, тому що, як казав і Медведєв, і всі казали, що це такий символ, який приведе Крим до материнського берегу і його ніхто не має права чіпати, пошкодити. Але так сталося, і ми бачимо, яка істерика починається з ранку в російських ЗМІ. Це однозначно дуже символічний удар. Путін любить гратися датами, як показали наші спецслужби, ти любиш гратися в дати і ми. Це дуже важливе підвищення морального духу українських воїнів і для українського суспільства. Це дуже велика перемога.

Але ми повинні розуміти, оскільки це дуже сильна символічна перемога для українців, то росіяни будуть очевидно мстити. Яким буде контрудар, я не можу сказати, але я розумію, що в найближчі кілька днів точно не варто ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Але я хочу звернути увагу на одну річ, про яку мало хто написав, але ці речі йдуть в спарці. Вчора відбулася ще одна подія, яка мало була в інформаційному просторі, а саме знищення стратегічних бомбардувальників, які наносили удари по Україні ракетами. І ми їх знищили. Про що йде мова? Що українські спецпідрозділи навчилися наносити удари по ворожих територіях або тимчасово окупованих. І це вже перейшло в системну якісну роботу, і результати ми вже бачимо. І це принципово.

Якщо це збережеться, то ми почнемо вибивати ті козирі, які мали росіяни, коли вони нищили інфраструктуру, думали, що вони можуть бути у безпеці і наносити шкоду Україні, тепер ми бачимо, що такого не буде. Літаки, які наносили шкоду, нищаться, мости вибухають, і це означає, що перелом, про який ми дуже обережно говорили на початку березня під час контрнаступу на Харківщині, то тепер можна стверджувати, що цей перелом дійсно настав. Нас ще чекає ленд-ліз, то ми можемо говорити, що стратегічну ініціативу ми перехоплюємо на першій лінії, а тепер ще в глибині, а це, звичайно, веде нас до перемоги. Хоча у росіян достатньо сил, може бути контрнаступ на Київ через кілька місяців. Тому ми повинні готуватися до подальшого протистояння, допомагати ЗСУ, все одно перемога буде за нами.