Віктор Медведчук
17.01.2023 18:15

Володимир Воля. Чому стаття Медведчука про Україну з'явилась тільки зараз?

Проросійський політик, кум російського диктатора Володимира Путіна Віктор Медведчук написав статтю про війну в Україні, в якій у всьому, що сталося, звинуватив колективний Захід і закликав враховувати інтереси Росії. На кого розрахована стаття, From-UA запитав у політолога Володимира Волі.

- Зі статті зрозуміло, хто впливав на уявлення Путіна про ситуацію в Україні. Звісно, що це викривлене уявлення. Воно не є презентативним, тобто таким, що представляє реальне відображення настроїв в Україні. Медведчук застряг в тій Україні, яка була в нульові роки зі своїм баченням. І Медведчук ці свої застарілі уявлення виклав в цій статті, хоча війна дуже суттєво змінила настрої в українському суспільстві, ставлення до Росії. 

Що стосується ідеї створення нової партії, політичної сили, яка займе ту нішу, яку свого часу займала ОПЗЖ, то теж зараз така ідея є фактично утопічною, тому що війна майже знищила всю цю нішу, ці російські обстріли, штурми міст російськими військами — вони знищили взагалі можливість появлення в Україні якоїсь сили, яка була б подібна до ОПЗЖ взагалі. Нові електоральні уявлення з'явилися вже в Україні, вони починають формуватися, і Медведчук поки що цього не зрозумів. 

На кого адресована стаття? Вона адресована, звісно, західній аудиторії, проте я сумніваюсь, що на Заході це матиме якійсь вплив на когось взагалі. Так що я думаю, що насправді Медведчук ретранслює застаріле уявлення того, що існує в Україні. Те, що він говорив про внутрішньо-політичні моменти, воно було репрезентативним стосовно нульових років в Україні, потім вони почали змінюватись. Може, під це ще підпадає таке уявлення подій 2013-2015 років, але точно повномасштабна війна змінила настільки внутрішньо-політичні електоральні реалії в Україні, що від того, що було до повномасштабної війни, майже нічого не залишилося. 

Будуть якісь нові політичні партії. Зараз Україна знаходиться в процесі політично-електорального переформатування. За підсумками війни з'являться і політичні об'єднання якихось персоналій, і нові партії, тобто буде багато новачків. І буде вже від південно-східного електорату іншій запит на інших людей, але це точно вже не буде запит електорату південних, східних центральних регіонів, який вже буде кардинально іншим у порівнянні з тим, яким він був до повномасштабній війни.

Що стосується забезпечення інтересів усіх держав, якщо говорити про міжнародну частину статі Медведчука, то це однозначно позиція російського імперіаліста, який вважає, що весь світ — це декілька великих держав, які всіх інших просто як барин холопів ділить на своїх і не своїх: це твої холопи, а це твої. Це називається сфери впливу. Тому я думаю, що Медведчук застряг в реаліях минулого безповоротно.