Танки Леопард
24.01.2023 14:22

Олег Жданов. Німеччина дала згоду на поставку танків "Леопард"

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сьогодні повідомив про те, що Німеччина незабаром ухвалить рішення щодо танків Leopard. Усі країни, які мають, можуть готувати їх до передачі Україні. Наскільки важлива для України ця техніка та чому не відразу Німеччина погодилася на це рішення, From-UA вирішив запитати думку військового експерта Олега Жданова.

- Це очікуване рішення. Єдине, що Шольц хотів показати Путіну, що не він перший почав передавати ці танки. В зв'язку з тим, що Шольц не хоче офіційно пояснити свою політичну позицію, а це політична позиція, я думаю, що треба шукати десь там в Кремлі. Тим більше, що навіть голова комітету Бундестагу по обороні ретельно підбирає слова. І під час свого інтерв'ю вона сказала, що “я ж розумію, що в Кремлі це інтерв'ю будуть розбирати по складах”. Тобто вони бояться Кремля. Ось позиція.

Тому для Шольця було дуже важливо, наскільки я зрозумів, головне, щоб не він перший. До речі, в понеділок міністр закордонних справ Німеччини Бербок сказала, що Німеччина оголосить про те, що вони не заперечують, що є вже рішення, щоб Польща передала свої танки Україні.

Що стосується самих танків. Справ в тому, що “Леопард” вже традиційно в світі, мабуть, вже більше 20 років, тримає перші позиції в плані рейтингу, це найліпший танк. Так, зараз вже А4 змінив А5, А6, А7, модель модернізації, але А4 свого часу теж був найліпшим танком. У нас власного виробництва немає, відновлювати вже теж немає чого. Але змінити, припустимо, 80-ки радянські, навіть модернізовані, на більш високотехнологічний і сучасний танк “Леопард” для нас було би набагато ліпше. От в чому його відмінність від старих радянських танків.

Нам треба спочатку вистояти в збройній операції проти цього наступу РФ. Коли ми успішно проведемо оборонну операцію, от тоді ми будемо говорити про наступальну операцію. Треба йти крок за кроком, а не надягати рожеві окуляри. І від успіху оборонної операції будуть залежати терміни і обсяги проведення контрнаступальної операції.