Байден та Зеленський
20.02.2023 17:45

Руслан Бортник. Візит Байдена в Україну - ляпас для Росії

Візит президента США Джо Байдена в Україну передусім має політичні цілі. Про це в коментарі From-UA заявив політолог Руслан Бортник.

- Безумовно, це такий серйозний ляпас для Росії, тому що Байден демонструє, що він не боїться погроз Росії, не дивлячись на те, що Київ знаходиться в зоні досяжності російських ракет і бомбардування. І Київ і Україна є партнерами США і зоною їх впливу, а не Росії, чого хоче досягнути РФ сьогодні. По-друге, це старт передвиборчої кампанії в США. Треба розуміти, що це прекрасний старт для Байдена, для передвиборчої кампанії, тому що Байден демонструє себе не просто людиною, яка є вже дорослого віку, а сміливим політичним лідером, який ледь не на лінію фронту приїхав. Для американців це одна суцільна лінія фронту. І це, безумовно, знак підтримки Зеленському, його команді після низки корупційних скандалів, після того, як прозвучали заяви про те, що не буде авіації, що є проблеми з постачанням іншої допомоги. І це знак того, що США продовжать підтримку України.

Звичайно, може бути і закулісна частина. Вона може бути пов'язана і з військовим постачанням, вона може бути пов'язана з синхронізацією і погодженням переговорних позицій під час можливого нового мирного діалогу, тому що сьогодні цікаво, що Байден в Києві, а Вань І, який відповідає за міжнародну політику Китаю, в Москві. І це напередодні анонсованого Китаєм мирного плану.

Можливо, Байден приїхав для того, щоб поговорити з Зеленським як більш такий досвідченіший політик, мудрий політик, в роках політик, щоб прояснити позицію стосовно можливого мирного плану і можливого мирного врегулювання. Це я припускаю, враховуючи заяви американської сторони про те, що найближчого часу на військову перемогу будь-кому розраховувати складно, в тому числі і Україні. Але передусім це технологічний візит, це демонстрація нікчемності російських червоних ліній і демонстрація підтримки України, ну і, безумовно, старт передвиборчої кампанії в США.