Байден та Зеленський
21.02.2023 21:56

Володимир Фесенко. Байден надіслав Путіну сигнал

Політолог Володимир Фесенко вважає, що важливий сам факт візиту президента США Джо Байдена в Україну, а на другому місці - рішення. Про це він заявив в коментарі From-UA.

- Важливий сам факт цього візиту. Конкретні рішення періодично з'являються, буде оголошено про новий пакет військової допомоги, але рішення могли бути і в Польщі, якби там, наприклад, зустріч відбулася, або в якомусь іншому місці. Зараз не про рішення конкретні, зараз про сам факт візиту. Я нагадаю, майже 20 років у нас не було президентів США в Києві, давно вже. Минулого року, коли всі очікували нападу РФ, і американці нас про це попереджали, коли посольства евакуювали, тоді теж була думка, що було б доречно, щоб Байден приїхав до Києва, саме в такий момент. Це було б попередженням росіянам і стримуючим чинником.

І я був свідком, тільки повернувся з Мюнхену, і минулого року там теж був, була зустріч офф-рекордс з одним з колишніх керівників ЦРУ. І його запитали про це: а чому не приїжджають американські президенти, бо зараз було б дуже доречно приїхати. Він подумав трошки і сказав, що є питання, коли не президент США ухвалює остаточне рішення, і в першу чергу це питання особистої безпеки президента США. Коли є ризик для президента США, він не їде в ті місця. Виключення є. Вони бували у Обами, у Буша-молодшого — це поїздки до американських солдат в Ірак чи в Афганістан. Але раніше це робили для своїх, і це важливо було для внутрішньої аудиторії американської.

Я просто не згадаю прецедентів, але мені здається, у сучасній історії США це вперше, коли президент США приїжджає у воюючу країну, з усіма ризиками, зокрема і ракетних атак на Київ. Це безпрецедентно у сучасній історії США. Тому я кажу, наскільки це важливо, сам факт цього візиту. Сам факт — це жест підтримки України, це сигнал українському народу, українському керівництву — ми з вами, ми вас будемо підтримувати.

Ще один важливий момент, це вже для американської аудиторії, - це демонстрація сміливості і рішучості президента США. Це відповідь критикам, що старий Байден і пасивний. Ні, він демонструє, що він рішучий і сміливий. Тому цей візит важливий більше навіть для Байдена, я б так сказав. Для нас теж дуже важливий. Але третій адресат — це Росія. Це напередодні виступу Путіна, який всі обговорюють, який завтра має відбутися. Це американці на випередження зіграли, Байден, безумовно, сам, це демонстрація: ми вас не боїмося, ми підтримуємо і будемо підтримувати Україну. От цей сигнал надісланий Путіну самим фактом цього візиту. І я б сказав, що це ще й психологічна дуель, це не просто політичний сигнал, це перевірка на слабо.

Я відчуваю вже зараз, а особливо ввечері, коли будуть ці всі політичній російські ток-шоу, будуть захлинатися від ненависті і злоби російські пропагандисти: чому не обстріляли Байдена в Києві? Це психологічна дуель, американці демонструють — вони не бояться Росії. Фактично ми багато говоримо про подолання червоних ліній щодо підтримки України: танки, зараз про літаки йде мова. Але це теж подолання червоної лінії для американців — приїзд до Києва під час війни. І це демонстрація росіянам: ми вас не боїмося. Це теж дуже важливий сигнал. Так що цей візит, скоріше, символічний, але будуть конкретні рішення, буде пакет допомоги, але важливіший за все — приїзд Байдена в столицю воюючої країни. Це ті сигнали, які надсилають і нам, і росіянам