Володимир Путін
21.02.2023 21:27

Володимир Воля. Про що насправді говорить послання "бункерного" диктатора?

Президент Росії Володимир Путін сьогодні майже 2 години читав своє послання до Федеральних зборів, але за цей час він не оголосив ні про "перемоги" РФ на фронті, ні про нову хвилю мобілізації. From-UA запитав думку з приводу виступу політолога Володимира Волі.

- У Путіна немає просто вибору, як тепер воювати стільки, скільки знадобиться для того, щоб саме спробувати досягти цілей, які він поставив. Тобто Путін зараз змушений воювати невідомо скільки через те, що успіхів на фронті немає. Відбувся обвал російського фронту в Харківській, Херсонській області. Тому у Путіна просто немає вибору — капітулювати він не може, тому залишається воювати. Скільки воювати — невідомо. Тому фактично Путін не збирається затяжну війну організувати, а змушений тепер воювати, бо він з цієї війни не може вийти переможцем, а іншого виходу в нього немає.

Що стосується конкретно змісту, то Путін виправдовується насправді про те, чому через рік після початку війни Росія до цього часу воює, чому СВО виявилась справжньо війною, вже тривалою і невідомо, скільки ще триватиме. В принципі, він нічого нового не сказав, знов ті самі речі про те, що збирались напасти Росію, тому напали першими, щоб захистити когось там начебто. Другий момент, що це НАТО хотіло знищити Росію, тобто це навпаки, провокує, НАТО ультиматуми висуває, хоча Путін сам ультиматум висунув в грудні 2021 року. Тобто якраз в цій промові багато цих хворобливих перекручувань відносно реальної ситуації. Тобто захищались, начебто для того, щоб захиститися, напали на Україну.

Що стосується ультиматумів — самі висунули ультиматум, а кажуть, що то Росії висували ультиматум. Тобто тут ми побачили суміш виправдань Путіна за те, що війна затягнулася і затягується невідомо наскільки. Виправдання, що, мовляв, не все так погано з ситуацією в самій Росії, що насправді негативного впливу санкцій немає. Плюс знов якісь тези про нацистський режим в Україні, про “Едельвейс”, який був в Росгвардії також з такою назвою. Тобто ми бачимо цілий набір проявів хворобливої свідомості саме з точки зору психіатрії. Плюс це все відображається якраз в оцінках поточної перспективної ситуації.

І крім того, новий момент — це призупинення, як сказав Путін, участі Росії в договорі про стратегічні наступальні озброєння. Можливо, він правий в тому, що цей договір не враховує всі західні держави, тобто договір підписаний між двома державами — СРСР і США. Але, з іншого боку, Путін не правий, тому що СРСР немає, зараз одна Росія з 15 колишніх республік. І виходить зараз так, що дві країни з найбільшими арсеналами, вони цього договору повинні були б дотримуватися. Тому я не знаю всі тонкощі з інспекціями, запитами на інспекції, я бачу, що Путін намагається демонструвати силу, заявляючи про те, що Росія призупиняє свою участь в договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Чи матиме це якийсь вплив? Про причини призупинення, як він сказав, Росії в договорі, що США намагаються зруйнувати порядок, який встановився в Європі за підсумками Другої світової війни. Насправді якщо говорити про зміст цього порядку, то це поділ Європи на сфери впливу. Тому для тих, хто не знає історію, не розуміється на міжнародних питаннях відносин і права, насправді Захід може виглядати як той гравець, який щось неправильно робить. Але, з іншого боку, там, Путін сам зараз фактично, намагаючись наслідувати логіку саме повоєнного світу після Другої світової війни, то світ був розділений на сфери впливу між США і СРСР як між двома державами, які фактично мислили на той час імперіалістичною логікою. Тому Путін фактично ще раз підтвердив прихильність якраз до тієї логіки імперіалістичного поділу світу на сфери впливу, і йому не подобається, що Росія починає втрачати вплив, і в цьому він звинувачує США. Тобто там цілий набір анамнезу, який пишеться за підсумками сповіді психічно хворої людини, саме Путіна.