16.02.2007 16:41
В пятницу, 16 февраля, в адрес редакции From-UA поступило заявление от пресс-службы МЧС по поводу пресс-конференции бывшего заместителя Министра МЧС А. Медвидя. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«З приводу прес-конференції колишнього заступника Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи А.Медвідя прес-служба МНС заявляє. Колективу Міністерства дуже прикро від того, що один із недавніх наших керівників і колег вдався до такого способу дискредитації відомства, в якому донедавна працював, при цьому, викривлюючи або ж замовчуючи деякі факти, насамперед, щодо кадрових змін у системі МНС. Зокрема, Анатолій Петрович заявив, що з приходом нового Міністра МНС Нестора Шуфрича було змінено керівництво регіональних управлінь ледь не в усіх областях. Вносимо певні уточнення: так, кадрові зміни в ГУ (У) МНС відбулися, однак ніхто з їх начальників не був усунений із посади. І в цьому нове керівництво МНС має певну логіку.

Наприклад, начальник столичного міськуправління МНС очолив облуправління на Черкащині; посада начальника ГУ МНС у Луганській області взагалі була вакантною, начальник ГУ МНС в АР Крим переведений на службу до Києва, його замінив перший заступник; у ГУ МНС у Житомирській області на посаду начальника людина повернулася за рішенням суду, причому ще до приходу Н.Шуфрича. А в Донецькій області рятувальниками взагалі керував бізнесмен (!). Міністр Шуфрич, до речі, замінив його на кандидата технічних наук зі спеціальності «Охорона праці», який, до того ж, за кваліфікацією гірничий інженер, що дуже доречно для специфіки роботи підрозділів МНС у шахтарському регіоні. В МНС узагалі працював ряд чиновників без досвіду адміністративної роботи...

Що ж стосується твердження про те, що начебто на посади в МНС призначаються члени СДПУ (о), слід зауважити, що партквитки цієї партії є лише в Міністра і нового керівника ГУ МНС у Києві. І, до речі, право на існування в Україні мають усі партії. А те, що хтось є членом якоїсь політсили - це його особиста справа.

Пан Медвідь зазначив, що на роботу до МНС у масовому порядку прийшли колишні податківці та працівники КРУ. Що ж, слід відзначити: на даний час МНС відчуває потребу у фахівцях, які мають досвід роботи в контролюючих органах. Тому на деякі посади на напрямках, що пов’язані з фінансово-господарською діяльністю та бухгалтерським обліком, призначені відповідні спеціалісти, котрим, до речі, нині доводиться буквально ліквідовувати наслідки перебування в МНС керівників із числа бізнесменів, щоб не сказати - ділків, на результати шкідливої для держави діяльності та недоліки яких уже давно звернули увагу Генпрокуратура, КРУ та Рахункова палата. Варто згадати хоча б ситуацію, що склалася на унікальному Державному підприємстві „Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування „Пожспецмаш», яке єдине в Україні виготовляє пожежну та іншу спецтехніку. Цей завод свідомо довели до критичного стану, аби потім, як мовиться, прихватизувати. Тож новопризначені фахівці з контролюючих органів дадуть Міністерству змогу за призначенням та ефективніше використовувати бюджетні кошти.

Нагадаємо, що у період 2005-2006 років із керівних посад попереднім керівництвом МНС були зняті більше 300 справжніх фахівців, що завдало непоправної шкоди МНС у цілому. Нинішнє керівництво МНС вважає за доцільне повернути безпідставно звільнених раніше спеціалістів і керівників.

На жаль, темою прес-конференції А.Медвідя не стало з’ясування обставин того, як минулого року за 84 мільйони гривень бюджетних коштів для чорнобильців були придбані аж 47 (!) квартир. І де поділися 10,8 мільйона гривень, які призначалися для цього? Або ж яким чином МНС купувало квартири, яких немає в природі? І як могла ділянка землі в Одесі, що належала лікувальній установі, бути відданою бізнесменам?.. Чому не було сказано про те, що за два попередні роки МНС утратило декілька сот мільйонів бюджетних коштів, які були буквально розбазарені? І ці перевірки ще далеко не закінчені.

Таким чином МНС заявляє, що за останні дні з числа керівного складу звільнені 2 осіб за власним бажанням, 1 особа - за поданням Генпрокуратури на підставі перевірки, що проводилася ще до призначення Н.Шуфрича».