06.03.2007 11:08
Коментуючи заяву екс-спікера Верховної Ради України Володимира Литвина про те, що саме завдяки його позиції на початку 2004 року Конституційна реформа не пройшла, заступник Голови СДПУ(о) Ігор Шурма заявив журналістам: «Якщо повернутись у далеку весну 2004 року, то говорити про якусь кризу не було жодних причин. Так, розпочинались виборчі перегони і єдиним виходом, який би гарантував Україні сталий розвиток, було законодавче забезпечення політичної структуризації суспільства».

«В той день, коли відбувалось голосування, яке принесло 294 голоси на підтримку політреформи, Володимир Литвин влаштував «перекличку». Зараз можемо подивитись, хто не голосував тоді за реформу - і побачити багато тих, хто потім знайшов своє місце в передвиборчому блоці «МИ», який очолював Литвин», - підкреслив Шурма, передає прес-служба СДПУ(о).

«Він думав про одне, спілкувався з Кучмою про друге, коли йшов до зали вигадав третє, а через два роки виявилося, що мав на увазі четверте. Це постійне балансування і загравання з першою особою держави незалежно від її прізвища, напевне, і звела нанівець сильні сторони інтелектуала Литвина. В свій час ця людина ні в чому не могла відмовити Леоніду Кучмі. Зараз піддавшись кон’юнктурі, він дає подібні коментарі, й те, яким став цей політик зараз, в мене викликає лише шкоду», - заявив він.

«Сьогодні можна впевнено сказати, що політична криза виникла, передусім, тому, що голосування за політреформу 8 квітня 2004 року було зірване, а зміни, яких потребувала політична система, були прийняті не в робочому, а в авральному режимі. Те, що пан Литвин сьогодні не соромиться звання політичного «зрадника N1», а пишається цим - дуже промовисто його характеризує. В цьому випадку він може також пишатися тим, що є «хрещеним батьком» Майдану, бо якби політреформа була прийнята навесні 2004-го року, вибори президента пройшли б цивілізовано, а країна не стояла б над прірвою громадянської війни восени того ж року», - вважає Ігор Шурма.

«Я також хочу нагадати, що Литвин отримав звання Героя України саме за «розв’язання проблеми» протистояння в суспільстві. А розв’язання цієї проблеми відбулось шляхом прийняття політичної реформи у момент найжорсткішого протистояння. Він сам довів до того, що ці зміни до Конституції приймались саме таким чином. І якщо Литвин проти цієї реформи, то йому логічно було б відмовитися від звання Героя України», - заявив заступник Голови СДПУ(о).