24.05.2007 13:39
В четвер, 24 травня на майданчику держпідприємства МНС „Мобільний рятувальний центр”, що на 31-му кілометрі автотраси Київ-Обухів пройшло планове тактико-спеціальне навчання з мобільним госпіталем МНС за темою „Організація розгортання і роботи мобільного госпіталю при ліквідації медико-санітарних наслідків катастрофічної повені за умов можливого ускладнення епідемічної ситуації”. Навчання пройшло у співпраці МНС та Українського науково-практичного центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомляє прес-служба МНС, унікальний і єдиний у світі мобільний госпіталь одночасно може надавати допомогу до 1000 осіб. Загалом за час існування госпіталю ним було надано допомогу більше 30 000 постраждалим. Присутній на заході Міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич повідомив, що він не вперше зустрічається з роботою шпиталю: „Мені, як народному депутату України III скликання, що входив до Комісії по ліквідації повені на Закарпатті у 1998р., довелося бачити в реальній роботі цей госпіталь, і можу сказати, що мешканці постраждалих районів Закарпаття тоді високо оцінили надану допомогу”. Український мобільний госпіталь вже зарекомендував себе не лише в Україні, а й за її межами. Його фахівці надавали допомогу постраждалим в Туреччині, Індіі, Ірані та Пакистані. Під час землетрусу у Пакистані у 2005р шпиталем було проведено більше 200 операцій, і за цю допомогу він був нагороджений орденом від Пакистану „Зірка самопожертви”.

Міністр з приємністю підкреслив, що цей шпиталь вітчизняного виробництва, вироблений на донецькому підприємстві. „Хочу підкреслити, що такого госпіталю у світі більше немає. Зараз нашим досвідом цікавляться Німеччина, інші європейські країни та Сполучені Штати Америки. За фаховою підготовкою та оперативними можливостями український мобільний шпиталь вважають за еталон. Ще однією з унікальних особливостей є те, що він постійно діючий і не закривається у разі наповнення. Госпіталь може забезпечити підготовку постраждалих до транспортування до інших медичних центрів, і таким чином не зупиняти свою роботу. Абсолютно ж автономно, без сторонньої допомоги шпиталь може працювати 3 доби.”.

Шуфрич також повідомив, що, ознайомившись із спецпідрозділом медицини катастроф при МОЗ, було обговорено необхідність створення відповідного підрозділу у кожній області при лікарні швидкої допомоги. Також Міністр відзначив, що на місце будь-якої надзвичайної ситуації першими прибувають рятувальники МНС, при цьому завжди виникає потреба негайно надати кваліфіковану медичну допомогу потерпілим. Тому Міністерством зараз проводиться відповідна робота, щоб у недалекій перспективі у складі кожного пожежно-рятувального відділення МНС був фахівець, який має не лише спеціальність рятувальника, а дипломованого фельдшера.