24.05.2007 16:29
Відповідаючи на запитання 5-го каналу про ситуацію у Новобогданівці, Міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич вкотре висловив жаль з приводу трагедії та висловив співчуття рідним загиблих піротехніків. Він запевнив, що сім’ям загиблих колег була надана матеріальна допомога у розмірі 170 тис. грн. на родину, при цьому не виключивши, що сума може бути більшою за рахунок приватних внесків.

„Новобогданівка дуже складний об’єкт. Наші фахівці виконали головне завдання – знищили реактивні снаряди системи залпового вогню „Град”, „Ураган” та „Смерч”, причому виконали це в рамках графіку. Дякуючи саперам за виконання першого, найважливішого етапу, який забезпечив безпеку цивільному населенню навколишніх населених пунктів і транспортним магістралям, я закликав їх бути максимально обережними під час роботи із боєприпасами так званої 2-ї категорії, які під час пожеж і вибухів періоду 2005-2006рр. отримали термічне і механічне ураження. Будь-яке доторкання до цих предметів може викликати вибух. Ці боєприпаси фактично є в бойовому стані, вони можуть вибухнути самі по собі будь-якої хвилини, адже вони нагріваються на поверхні снаряду до 70 градусів” – сказав міністр.

„Снаряд „Смерч” ніс у собі 800 кг тротилу. Снаряди системи „Град” менш потужні, але не менш небезпечні, тому що розраховані на ураження живої бойової сили. Ці реактивні снаряди під час вибуху вилітають за межі артбази й завдають шкоди населенню. Ми встигли їх знищити до приходу спеки, але на території бази ще залишаються артилерійські снаряди різного калібру, максимальний з яких – 203 мм. Вони не несуть загрози цивільному населенню, але при їх знищенні є надзвичайний ризик неконтрольованого самовибуху” – пояснив Н.Шуфрич.

Як повідомляє прес-служба МНС, міністр також розповів, що у світі не існує технології, яка б дозволила б утилізувати ці боєприпаси іншим шляхом ніж підрив. Завдання ускладнюється ще тим, що 70 000 снарядів на поверхні підірвати нереально, оскільки це може спричинити екологічну катастрофу. „Ризик для саперів є надзвичайно високим, але, на жаль, іншого способу знищення цих боєприпасів ніж за допомогою піротехників, у світі ще ніхто не запропонував. Не випадково виконання задачі щодо ліквідації вибухів і пожеж у Новобогданівці прирівняно до виконання бойової задачі, а всі учасники ліквідації є учасниками бойових дій”, - додав міністр.

Шуфрич повідомив, що зараз, заради уникнення підвищеного ризику для саперів, ним видано наказ припинити вибухи на час літньої спеки і продовжити при нормальній прогнозованій температурі, не вищої 12-14 градусів. Це приблизно буде жовтень місяць.

Щодо термінів міністр зазначив, що для знищення боєприпасів 2-ї категорії в нормальних температурних умовах потрібно біля 60-70 діб. „Враховуючи те, що зараз роботи призупинені через спеку, терміни завершення робіт у Новобогданівці переносяться, але краще ми будемо це робити на кілька місяців довше, ніж будемо ризикувати нашими саперами” – завершив Шуфрич.