09.02.2006 20:02
В четверг, 9 февраля, в адрес From-UA, поступило заявление от пресс-службы фракции СДПУ(о), входящей в Оппозиционный блок «Не Так!», в котором члены фракции прокомментировали обращение Президента Украины к Верховной Раде. Приводим полный текст заявления на языке оригинала.

"Президент Віктор Ющенко у своєму Зверненні до Верховної Ради в черговий раз закликав політичні сили втриматися від „провокативного мусування у партійних інтересах, особливо перед виборами, тем, які хоч на йоту розділяють суспільство: чи то йдеться про релігію, мову, чи про так звану федералізацію, НАТО та ін.”

Якщо вдуматися в цей заклик, то він означає ніщо інше, як заклик відмовитися від громадського обговорення актуальних та болючих для країни питань, віддавши їх вирішення на відкуп чиновної бюрократії. Не дивно, що тут використано зворот „особливо перед виборами”. Адже Президент добре розуміє, наскільки непопулярні заходи керованої ним влади у названих сферах і наскільки негативно вони відіб'ються на її електоральних результатах.

Президентові було б доречніше звернутися саме до представників усіх гілок влади, щоб вони були обережнішими і мудрішими у вирішенні таких питань, враховуючи думку громадськості, – і не тільки у час передвиборчих кампаній. Адже саме в той час, коли він закликає політичні сили до відмови від обговорення актуальних питань, більш чи менш значні посадовці просувають якомога швидший вступ України до НАТО чи вирішують за своїм розсудом мовні проблеми.

Насторожує також і те, що подібні застереження проти громадського обговорення проблем лунають на фоні наступу бюрократичних структур на свободу слова в Україні.

Характерним прикладом можуть служити дії пропрезидентських фракцій у Верховній Раді, які змогли протягнути через парламент (до речі – з допомогою комуністів) антидемократичний Закон про телебачення та радіомовлення, що обмежує свободу слова у двох напрямках. З одного боку, він надає необмежений контроль над каналами Нацраді з питань телебачення та радіомовлення. З другого – різко обмежує можливості використання в ефірі російської мови, чим порушує права громадян, Конституцію і міжнародні зобов'язання України. І вже сьогодні Нацрада, наснажена прийняттям цього закону, розпочала справжню боротьбу за знищення незалежної телерадіокомпанії „ТЕТ”, вилучивши з її ліцензії низки частот та заборонивши трансляцію в ефірі двох розважальних програм російського виробництва.

Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) рішуче засуджує спроби президентської команди вирішувати актуальні для країни питання у вузькому чиновному колі, ігноруючи думку суспільства. Всі ці питання мають широко обговорюватися завжди, зокрема під час виборчої кампанії. І хай самі виборці своїм голосуванням покажуть, чи підтримують вони ті рішення, які, не питаючи їхньої думки, так активно проводила у життя нинішня влада".