Турчинов удивил Партию регионов
13.06.2007 10:15
В среду, 13 июня, в адрес редакции From-UA от пресс-службы Партии регионов поступило заявление народного депутата Тараса Чорновила. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«Нас дуже дивує заява Турчинова - людини, яка вважає, що вона є чиновником, відповідальним в значній мірі за забезпечення діяльності Ради Національної безпеки і оборони, але дозволяє собі робити відверто авантюристські заяви, які навіть просто будь-якому політику, на якому не лежить спеціальна відповідальність за такі речі, як безпека та оборона, некоректно.

Перше: нас цікавить, в якій ролі Турчинов робив цю заяву. Згідно з Законом України „Про статус народного депутата України», а саме - 3-ї статті, народний депутат, який вступає на посаду, що є несумісна з посадою народного депутата України, зобов’язаний написати заяву про складення своїх повноважень. На нову посаду ця особа не вступає до моменту написання заяви про складення повноважень народного депутата України. Олександр Турчинов до цього часу не написав такої заяви. Він писав заяву про вихід з фракції - а це суцільно внутрішньополітична справа. Можливо, це - закінчення його депутатських повноважень. Однак до сьогоднішнього дня, згідно з Законом України „Про статус народного депутата України», Олександр Турчинов не має права виконувати обов’язки на будь-якій державній службі, яка не сумісна з депутатським мандатом. Таким чином, нас дивує те, що він дозволяє собі, будучи в такому „підвішеному стані», робити такі гучні заяви.

Наступне. Як на мене, одним з найважливіших пунктів цієї заяви на прес-конференції Турчинова були не авантюрні твердження, пов’язані з виборами, а саме бажання відвести від себе, від своєї політичної сили, обох опозиційних політичних сил відповідальність за той удар по економіці, а відповідно - по соціальній сфері і по правах споживачів, які завдані цими авантюрними подіями зв’язаними з виборами. Ми знаємо, що коли в країні робляться умисні штучні дії із дестабілізації влади, в тому числі такі дії, як відбувалися під розпуск парламенту, зростає з одного боку кількість тіньових схем, з другого боку - втрачається в значній мірі регулятивна функція виконавчої влади. Ми бачимо, що наслідком цього вже стало порушення домовленостей щодо цін на пальне, щодо цін на продукти харчування. І відповідальність за це абсолютно пряму і однозначну - несуть лідери опозиції. Більше того, ми можемо припускати, що вони безпосередньо були зацікавлені в такому ефекті. Це і є той побічний момент їхньої зацікавленості в проведенні дострокових виборів - дестабілізація в країні. Адже, зокрема у фракції БЮТ є дуже багато людей, які вже змогли заробити значні кошти саме на дестабілізації, на тому, що відбулося зростання роздрібних цін на пальне і на продукти харчування.

В даному випадку, Турчинов роблячи таку заяву і вкладаючи той пункт, що Уряд не контролює ситуацію і в країні починають рости ціни, намагається відвести звинувачення від своєї політичної сили.

В заяві, зокрема, прозвучала абсолютно неприйнятна теза про те, що РНБО буде забезпечувати стабільність ситуації під час виборів. Хочу нагадати, що РНБО - це дорадчий орган при Президентові. Він може від імені Президента і потім закріпленням рішення Президента (але не самостійно) координувати зусилля різних силових структур. Але самостійно РНБО не має права нічого забезпечувати, нічого організовувати і тим більше забезпечувати якусь там стабільність чи безпеку.

Вони вже на даний момент дестабілізують ситуацію, але хочуть взяти на себе функцію - це прозвучало в заяві Турчинові достатньо відверто - яку можна називати спробою державного перевороту.

Турчинов говорить, що дострокові вибори - це єдиний спосіб вийти з кризи, але ми мусимо спитати, хто створив штучно цю кризу. Я б навіть уточнив, не кризу, а потужній конфлікт в органах влади, штучно абсолютно ініційований. А в першу чергу ініціатива йшла від Блоку Юлії Тимошенко. Вони вважають найкращим виходом проведення дострокових виборів. Але ми настоювали і настоюємо, що ті вибори для України загалом будуть шкідливими і не принесуть жодної користі, жодних позитивних змін. Відповідальність за все, що відбулося в Україні, за дестабілізацію, за розбалансування співпраці між гілками влади, лежить так само і на самому О. Турчинові і на його партійній лідерці Ю. Тимошенко.

Олександр Турчинов сказав: „Ті люди, які не будуть виконувати рішення про проведення дострокових виборів, підкорятися указам Президента, будуть ізгоями не тільки в Україні, а і в світі.» Мені ж достатньо глянути на Резолюцію ПАРЄ (не на вибіркові цитати, як це люблять наводити представники БЮТ, а на сам повний текст), щоб зрозуміти, що БЮТ на сьогоднішній день фактично є, на основі тих рішень які вони приймають, тих політичних норм, які вони відстоюють, тих законодавчих змін, які вони проштовхують, фактично визнається є інституцією, політичною силою, яка не може сприйматися, як європейська політична сила.

БЮТ, який відстоює імперативний мандат, порушення верховенства правосуддя, верховенства права, на сьогоднішній день вже взяв на себе в європейському контексті роль європейського ізгоя і тієї політичної сили, яка не може сприйматися європейськими структурами, як адекватна для діалогу. В цей момент ця політична сила та один із її керівників намагаються „перевести стрілки» на зовсім інші політичні сили.

Що стосується фрази про те, що вибори, якщо коаліція не буде брати активної участі у їх підготовці, можуть відбутися і без неї. Я хочу нагадати, що, дійсно, відбулася домовленість трьох лідерів держави, згідно з якою кожна сторона взяла на себе певну відповідальність. Наша сторона в особі Прем’єр-міністра заявила, що ми не зацікавлені в проведенні таких виборів, ми розуміємо, що вони штучно нав’язуються, що вони не потрібні. Але оскільки конфлікт зайшов так глибоко, ми готові такі вибори проводити, готові на них іти. Ми забезпечуємо прийняття у Верховній Раді Україні, оскільки в нас більшість голосів у ВР віж всього законодавчого пакету, необхідного для проведення виборів. З другого ж боку, БЮТ і Наша України мали забезпечити той варіант припинення повноважень ВР, який вони самі вибрали. Йдеться про складання депутатських повноважень 150 депутатами методом виходу їх із фракції. Це повністю їхня відповідальність, як вони це забезпечать, як вони забезпечать обнулення списків. Те, що представники опозиції до цього часу не зволили прочитати Закони України, Конституції України, де виписано ті проблеми, які виникають на цьому шляху, не звільняє їх від відповідальності за невиконання своєї частини угоди.

Президент же - в певній мірі його підлеглим виступає О. Турчинов, якщо його статус буде визначений, що він легітимно займає цю посаду, хоча я в цьому сумніваюся, зобов’язаний був згідно з цими домовленостями, видати абсолютно конституційний законний указ про припинення повноважень ВР, призначення позачергових виборів. З цієї трійки тільки ми виконали свої зобов’язання. Президент видав указ, який не піддається жодній критиці. БЮТ і НУ досі не можуть розібратися зі своїми списками, не можуть їх до кінця обнулити, не можуть припинити спокійно і чесно, без скандалів, без підставних якихось заяв скласти свої повноваження. Тому ми ще раз заявляємо - так, ми готові йти на дострокові вибори, але ті вибори будуть в тому випадку, якщо друга сторона 100% виконає свої зобов’язання, якщо ті вибори будуть на 100% легітимній конституційній основі. А такі заяви, як Турчинова, свідчать про те, що та сторона себе відчуває дуже невпевнено».