20.06.2007 11:55
Последняя сессия Киевсовета, которая прошла 14 июня, обещала стать переломной, но не стала, пишет ИА «ЗаКиев». Напомним, съезд БЮТ лишил депутатских полномочий 15 из 16 депутатов, которые вышли из фракции. Ожидалось, что уже на сессии 14 июня вместо выбывших депутатов войдут новые и усилят фракцию БЮТ. Тогда бы большинство от Черновецкого перешло к оппозиции в составе БЮТ, «Нашей Украины» и Блока Кличко.

«Именно на эту сессию, - комментирует ситуацию депутат-бютовец Александр Бригинец, - команда Черновецкого наметила несколько полномасштабных операций: и прибрать к рукам муниципальные СМИ, создав холдинг, и передать в частные руки десятки гектаров зелёных зон... Терять большинство в этот важный момент не входило в планы большинства. В итоге начались юридические проволочки с целью замедлить обновление депутатского корпуса».

И в самом деле, судебный исполнитель, придя в Киевсовет, зачитал предписание, которое до выводов суда приостанавливает решение съезда, а значит и замену депутатов.

«После этого, - продолжает Бригинец, - начались грубые нарушения регламента со стороны председательствующего, которые, совместно с другими нарушениями (такими, как не представление необходимых документов, связанных с голосованиями на сессии) по нашему мнению, фактически ограничило и сделало невозможным реализацию депутатами Киевсовета своих полномочий, определённых стетьей 19 Закона Украини «О статусе депутатов местных советов». Поэтому фракция БЮТ обратилась к прокурору с просьбой внести прокурорские протесты на все решения сессии 14 июля».

«Прокурору міста Києва
Блажівському Є. М.

Шановний Євгене Миколайовичу !

14 червня 2007 року відбулось пленарне засідання IV сесії V скликання Київської міської ради (надалі Київради) на якому голосування по питанням внесених до порядку денного пленарного засідання відбулось з грубим порушенням вимог законодавства.

Фракцією «Блоку Юлії Тимошенко» ще до проведення пленарного засідання Київради 14 червня 2007 року були направлені листи на Вашу адресу, Київському міському голові, депутатським фракціям і групам Київради в яких повідомлялось про те, що 02 червня 2007 року відбувся міжпартійний з’їзд виборчого блоку політичних партій «Блок Юлії Тимошенко», на якому відповідно до пункту 2 частини 1, частин 4-6 статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» були прийняті рішення про дострокове припинення повноважень 15 (п’ятнадцяти) депутатів Київської міської ради, що були обрані за виборчим списком «Блок Юлії Тимошенко».

На початку пленарного засідання Київради було надано слово державному виконавцю, який повідомив про те, що на виконання ухвали Дніпровського районного суду м.Києва від 13 червня 2007 року у справі N2-А-1643-2007 державною виконавчою службою відкрито виконавче провадження. На виконання ухвали суду зупинено дію рішення міжпартійного зїзду виборчого блоку політичних партій «Блок Юлії Тимошенко» від 02 червня 2007 року; заборонено виборчому блоку політичних партій «Блок Юлії Тимошенко» вчиняти дії щодо виконання рішення міжпартійного з’їзду щодо відкликання та дострокового припинення повноважень депутатів Київради; заборонено Київській міській територіальній виборчій комісії, Центральній виборчій комісії вчиняти дії щодо виконання рішення міжпартійного з’їзду виборчого блоку політичних партій «Блок Юлії Тимошенко».

Фракції «Блоку Юлії Тимошенко», «Блоку Віталія Кличка», «Блоку «Наша Україна» (всього 42 депутати) відповідно до п.23.11 ст.23 Регламенту Київради звернулись до головуючому на пленарному засідання з проханням оголосити перерву на 30 хвилин для проведення консультацій по фракціям, ознайомлення з оголошеними судовим виконавцем документами.

Однак, в порушення п.23.11 ст.23 Регламенту головуючий на засіданні не поставив пропозицію депутатів від трьох фракцій на голосування, не надав перерву чим порушив права депутатів та норми Регламенту Київради.

Пізніше була оголошена перерва в засіданні, але вже з інших підстав та по пропозиції головуючого на засіданні Секретаря Київради Довгого О.С.

Крім того, продовжуючи свої протиправні дії, головуючий на засіданні - Довгий О.С. зухвало ігноруючи законні вимоги депутатів від фракцій «Блок Юлії Тимошенко», «Блок Віталія Кличка» та «Блок «Наша Україна» відмовив в наданні для ознайомлення ухвали Дніпровського районного суду від 13 червня 2007 року, постанови державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження чи хоча б копії цих документів.

Зазначена обставина унеможливила участь депутатів від фракцій «Блок Юлії Тимошенко», «Блок Віталія Кличка» в роботі сесії, т.я. ставила під сумнів легітимність пленарного засідання 14 червня 2007 року.

Крім того, по ряду питань порядку денного були відсутні проекти рішення.

Так, відповідно до п. 20.11. ст. 20 Регламенту Київради опрацьований відповідно до вимог Регламенту Київради проект рішення, завізований головою і секретарем профільної постійної комісії Київради та управлінням правового забезпечення секретаріату Київради не пізніше ніж за 13 днів до пленарного засідання Київради передається постійною комісією до управління організаційної роботи для формування порядку денного пленарного засідання Київради та його розгляду на Президії Київради. Не пізніше ніж у дводенний строк після проведення засідання Президії Київради проекти рішень та матеріали для розгляду на пленарному засіданні Київради передаються депутатам Київради.

Відповідно до зазначеної вище норми, проект рішення Київради має в обов’язковому порядку бути розглянутий профільної комісією Київради, бути завізованим управлінням правового забезпечення Київради і в обов’язковому порядку заздалегідь розданий депутатам Київради для ознайомлення та подальшого голосування.

Президія Київради відбулась 05 червня 2007 року. Однак, ні на Президію, ні на пленарне засідання 14 червня 2007 року Секретаріатом Київради не були надані проекти рішення по наступним земельним питанням порядку денного, а саме :

питання землекористування (надання) - проекти рішень:

- Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «ЯВІР-ПЛЮС» земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-адміністративного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадсько-торговельного, соціального призначення та паркінгами на вул.Прирічній (біля затоки Собаче гирло) у Оболонському районі (Д2593);

- Про передачу закритому акціонерному товариству «Імпекс-проект» земельної ділянки для будівництва житлового комплексу з приміщеннями спортивно- оздоровчого призначення та підземним паркінгом на вул.Старонаводницькій,6 у Печерському районі (Д 1148);

- Про передачу земельної ділянки фізичній особі - підприємцю Ковалю Валентину Дмитровичу для реконструкції гаражних боксів під магазин - автосалон з підземним паркінгом та під пункт сервісного обслуговування з відкритими автостоянками з послідуючою їх експлуатацією та обслуговуванням та кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних стоянок «Кооперативна-6» для експлуатації та обслуговування підземних автостоянок на вул.Ірпінській,62-б у Святошинському районі (А 5368)

Відсутність проектів вищезазначених рішень Київради говорить про грубе порушення вимог Регламенту Київради та процедури підготовки проектів рішень Київради.

Згідно з п. 23.6. ст. 23 Регламенту Київради головуючий на пленарному засіданні Київради виносить на обговорення проекти рішень Київради, оголошує їх повну назву, редакцію та ініціаторів внесення; інформує про матеріали, що надійшли на адресу Київради.

Однак, незважаючи на відсутність будь-яких проектів по вищезазначеним питанням землекористування, головуючим на сесії - Секретарем Київради Довгим О.С в порушення вимог Регламенту, будь-якого обговорення, оголошення їх назви, редакції, ініціаторів внесення ці питання були поставлені на голосування.

Депутати Київради на пленарному засіданні від 14 червня 2007 року були фактично позбавлені можливості ознайомитися із переліченими вище проектами рішень Київради перед проведенням голосуванням.

Голосування на пленарному засіданні Київради від 14 червня 2007 року по проектам вище перелічених рішень Київради фактично обмежило та зробило неможливим реалізацію депутатами Київради своїх повноважень визначених статтею 19 Закону України „Про статус депутатів місцевих рад».

Стаття 2 Закону України „Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців зобов’язаний виражати і захищати інтереси відповідної громади.

Відповідно до статті 1 Закону України „Про прокуратуру» прокурорський нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів місцевими Радами, їх посадовими особами здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Відповідно до пункту 2 абзацу 2 статті 20 Закону України „Про прокуратуру» при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право, зокрема, вносити подання або протест на рішення місцевих Рад залежно від характеру порушень.

На підставі вищевикладеного, керуючись Законом України „Про статус депутатів місцевих рад», Законом України «Про прокуратуру» просимо Вас:

В порядку прокурорського нагляду внести протести прокурора на всі рішення Київради від 14 червня 2007 року.

В порядку прокурорського нагляду внести письмовий припис заступнику Київського міського голови, секретарю Київради - Довгому О. С, що допустив зазначені вище порушення закону.

Додаток: копія порядку денного пленарного засідання IV сесії V скликання Київради від 14 червня 2007 року

З повагою,

Депутати фракції Блок Юлії Тимошенко».