В Чернобыльской зоне прошла реализация международных проектов
27.06.2007 19:12
В середу 27-го червня у Чорнобилі у присутності Міністра МНС Нестора Шуфрича, в Державному спеціалізованому науково-виробничому підприємстві „Чорнобильський радіоекологічний центр” (ДСНВП „Екоцентр”), відбувся завершальний етап процедури підписання документів із завершення міжнародного проекту ТАCIS U4.01/03S «Модернізація автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) Чорнобильської зони відчуження в рамках міжнародної технічної допомоги Єврокомісії» та частини проекту МАГАТЕ UKR/9/022 “Системи інтегрування даних з автоматизованого радіаційного моніторингу”.

За словами Нестора Шуфрича, завдяки цьому по-перше, ми отримаємо належну підтримку і розуміння у нашому суспільстві, по-друге, отримаємо можливість спрогнозувати у разі виникнення пожеж, стихійних лих, у разі виникнення техногенних надзвичайних ситуацій, яким чином розгортатимуться події з точки зору радіологічного стану. Крім того, я дуже вдячний українським і зарубіжним фахівцям за вчасне впровадження програм.

Як пише прес-служба МНС, введення модернізованої системи дозволить на високому технічному рівні здійснювати збір інформації про радіаційний стан у Зоні відчуження. До складу модернізованої АСКРС входять 39 гамма-трейсерів вимірювання потужності експозиційної дози, метеостанція та 18 аспіраційних установок для відбору проб повітря на вміст радіоактивних аерозолів. Датчики вимірювання розташовані на постах контролю радіаційного стану в Зоні відчуження, включаючи промплощадку ЧАЕС і м. Славутич. Уся інформація про радіаційний стан передається в оперативно-диспетчерський центр за допомогою системи SKYLINK. Модернізована АСКРС має можливість в оперативному режимі демонструвати рівні потужності експозиційної дози на всіх 39 постах цілодобово. У разі виникнення надзвичайних ситуацій (пожежа, стихійне лихо, техногенна аварія) система здатна прогнозувати розвиток радіаційного стану і на підставі цього прогнозу пропонувати рекомендації для управлінських рішень.

Однією з основних причин модернізації системи АСКРС є реалізація ряду міжнародних проектів із зняття Чорнобильської АЕС із експлуатації та спорудження ряду об`єктів у Зоні відчуження (будівництво сховищ для рідких і твердих радіоактивних відходів, демонтаж устаткування і конструкцій блоків ЧАЕС, початок підготовчих робіт із будівництва нового конфайнменту на об`єкті “Укриття”). Високотехнологічна система АСКРС істотно підвищить можливість безперервного спостереження за радіаційним станом у Зоні відчуження, що, поза сумнівом, матиме позитивний ефект запобігання негативних наслідків природного і техногенного характеру, підвищить довіру до інформації не тільки для населення України, але й Європейської спільноти. Система АСКРС дозволить забезпечити систему сучасного контролю та ефективного спостереження за радіаційним станом. Важлива складова проекту МАГАТЕ UKR/9/022 “Системи інтегрування даних із автоматизованого радіаційного мониторингу” передбачає вдосконалення контрольно-дозиметричних пунктів, розташованих на кордонах Чорнобильської зони відчуження і є метою недопущення незаконного переміщення радіоактивних матеріалів. Автоматизована система інтегрування даних є центральним пунктом керування та збору інформації, що повинна збирати всі дані з об`єданої інформаційної мережі. Роботи за даними проектами були завершені згідно з графіком, який був установлений контрактними зобов`язаннями і є єдиними проектами на території Зони відчуження, що реалізовані в строк без серйозних зауважень.

Нестор Шуфрич також зазначив: „Я не можу не нагадати прийнятий нещодавно Верховною Радою за ініціативою Уряду закон, який посилює контроль за вивезенням за територію зони радіоактивних матеріалів і предметів. Хочу висловити свою подяку представнику Єврокомісії Фаусто Гасперіньо та всій європейській спільноті за ту допомогу, що була надана Україні. Безумовно, ми високо цінуємо той внесок, який робить Єврокомісія від імені всіх європейських країн у справу покращення стану зони відчуження та ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії.

У рік 21-ї річниці Чорнобильської катастрофи люди навіть не повинні навіть і думати про збагачення на цій трагедії, зазначив Міністр МНС