20.07.2007 15:00
В пятницу, 20 июля, в адрес редакции From-UA поступил призыв Фонда свободных журналистов имени Вячеслава Чорновила к коллегам, которые уважают себя и свою профессию. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«НАША ВІДПОВІДЬ БАЛОЗІ: БОЙКОТ «БАЛАКУЧИМ МАНДАРИНАМ»!

Більшовицько-комісарське мракобісся охопило споруду навпроти столичного Будинку з химерами.

Цими днями з кучмівського кабінету, який ниньки зручно обжив президентський ключник Балога, вийшла цидулка навіженого змісту. На означеному папірці є кілька затасканих прізвищ колишніх і нинішніх чиновників, яким хазяїн президентського секретаріату особисто довірив спілкуватися через пресу з українським народом.

Нам сповістили, що аж сім помаранчевих «цицеронів» здобули несказане щастя підходити до нас із Вами, дорогі колеги-журналісти.

Хто ж вони - ці «балакучі мандарини»?

Луценко - колишній міністр внутрішніх справ;

Кириленко - колишній віце-прем’єр;

Катеринчук - колишній перший заступник голови ДПА;

Тарасюк - колишній міністр закордонних справ;

Яценюк - нинішній міністр закордонних справ;

Гриценко - міністр оборони;

Павленко - голова Житомирської ОДА.

Сам же Балога, певне, гадає що низку наказних «цицеронів» він склав на заздрість усій Європі та Януковичу з Тимошенкою, зокрема! У Балоги немов би присутній увесь спектр: од колишнього пропагандиста комсомолу - до колишнього пропагандиста броварні «Славутич». Насправді, в ораторській царині різниці між ними майже нема.

Однак усі люди, що живуть при здоровому глузді, добре розуміють, що оприлюдненням цього списку Балога постановив, що решті державним і політичним ягням наказано мовчати яко мерцям на цвинтарі.

У зв’язку з політикою фільтрування думок і слів, що її впроваджує владна канцелярі, закликаємо оголосити поданий пресі список «балакучих мандаринів» personae non gratae у вільному світі журналістів, а на чолі цього списку поставити самого Балогу.

Нехай він і «герої» списку personae non gratae спілкуються між собою на дачах і в лазнях, у колі таких інтелектуалів, як пани Васюник, Гелетей, Пукшин, Розенко, пані Мудрак!..

Нехай дають інтерв’ю Бабці Парасці та Дідові Піхту! Нехай щоденно хизуються перед дзеркалами у власних убиральнях!

Бійці пера! Майстри нарисів та репортажів!

Нехай світять у вічі наказним балакунам не софіти телестудій, а настільна лампа Балоги!

Влаштуймо бойкот «балакучим мандаринам»!

Журналісти всіх держав, республік і монархій, приєднуйтеся до нас!

Геть із преси Балогу і його «цицеронів»!

Стоп цензурі в етері!

Ні мовчанню ягнят!

Президент Фонду Дмитро ПОНАМАРЧУК».