13.08.2007 17:16
У Криму введений в експлуатацію лотковий канал для скидання води з озера Сасик-Сиваш в Чорне море. Канал в експлуатацію ввів Міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич і керівництво АРК. «Я був відкликаний з відпустки на один день, щоб провести засідання комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Кабінету міністрів АРК, де фактично ми прийняли рішення про завершення робіт, пов'язаних з ліквідацією надзвичайної ситуації, яка виникла взимку цього року», - сказав Н.Шуфрич.

Як повідомляє прес-служба МНС, він підкреслив, що виникла реальна загроза знищення греблі на озері Сасик-Сиваш, підтоплення довколишніх населених пунктів, зокрема сел Орлянка і Охотникове, а також втрати всесвітнього надбання – Сакських грязей.

За словами міністра, завершені роботи зі зміцнення греблі і введений в експлуатацію канал, який дасть змогу регулювати рівень води в озері Сасик-Сиваш. Н.Шуфрич нагадав, що з резервного фонду Кабінету Міністрів України на проведення цих робіт на початку року було виділено 3,2 млн. грн., а пізніше з резервного фонду Кабінету міністрів АРК додаткові 580 тис. грн. для вирішення цих проблем.

«Завдання виконане, і я сподіваюся, що в найближчому майбутньому дана проблема не турбуватиме ні жителів навколишніх населених пунктів, ні в цілому нашу державу», - підкреслив міністр. Він також додав, що у випадку, якщо керівництво АРК не зможе самостійно вирішити питання з відселенням людей з підтоплених населених пунктів, то він готовий особисто звернутися до керівництва Кабміну України для виділення відповідних коштів.

Окрім цього, на засіданні комісії за ініціативою Н.Шуфрича було прийнято рішення звернутися до КМУ з проханням передбачити при формуванні бюджету-2008 державну субвенцію на зміцнення греблі на озері Сасик-Сиваш. За попередніми розрахунками, на ці цілі необхідно виділити 4,2 млн. грн.

Також Н.Шуврич підкреслив, що жодне рішення з надзвичайних ситуацій в Криму не було відхилене Кабміном. Він навів як приклад рішення питань на острові Тузла, питання розмінування в Керченській фортеці тощо.