21.08.2007 15:45
Обраний 17 серпня, Голова Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Юрій Загородній надіслав листа Голові Конституційного Суду України А.А.Стрижаку з проханням захистити конституційні права громадян стосовно проведення Всеукраїнського референдуму щодо вступу України в НАТО та її участі в ЄЕП.

«Ініціативними групами щодо проведення референдуму стосовно вступу України до НАТО та ЄЕП на території України було зібрано 4 431 673 підписів громадян України, що відповідає вимогам ст. 72 Конституції України та ст. 18 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». Документи щодо збору підписів були передані до Центральної виборчої комісії України для перевірки на відповідність нормам чинного законодавства. Після розгляду у Центральній виборчій комісії 29.12.2006 року було складено відповідний протокол, який було передано Президенту України для проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, у відповідності
до п. 6 ст. 106 Конституції України», — йдеться в листі.

«Президент України не проголосив проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, а звернувся 27.01.2007 року до Конституційного Суду України з конституційним поданням з приводу офіційного тлумачення Конституції України та Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» в частині проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою», — нагадують об’єднані соціал-демократи.

«Тому, СДПУ(о) звертається до Конституційного Суду України з проханням розглянути матеріали щодо всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, з метою реалізації та захисту конституційних та законних прав громадян. Про прийняте рішення просимо повідомити згідно чинного законодавства», — наголошує СДПУ(о).

Я пише прес-служба партії згідно з ст. 72 Конституції України всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою України або Президентом України відповідно до їхніх повноважень, встановлених Конституцією. Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш, як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш, як у двох третинах областей і не менш, ніж по сто тисяч підписів у кожній області. Ініціативні групи, що складалися переважно з представників СДПУ(о) зібрали 4,6 мільйона підписів у підтримку референдуму.

Відповідно до ст. 106 Конституції України Президент України проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою.