18.09.2007 13:14
Во вторник, 18 сентября, в адрес редакции From-UA поступило официальное заявление МЧС Украины. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«МНС занепокоєно порушеннями діючого законодавства посадовими особами Міноборони щодо утилізації компоненту ракетного палива «меланж».

Проект на установку з утилізації меланжу розроблено ВАТ «Гірхімпром». Замовником проекту виступає консорціум «Еко технолоджіс», який створено з дозволу МО України для участі у міжнародному тендері ОБСЄ. Зазначена установка була передана Польською стороною консорціому „Еко технолоджіз» у вигляді гуманітарної допомоги і на підставі рішення Міністра оборони Гриценка А.С. розміщена у в/ч А 1642 м. Радехів. Організаційні заходи з підготовки експерименту покладено на підприємство Міноборони «Укроборонлізінг» та Департамент утилізації ракет і боєприпасів Міноборони. За інформацією заступника Міністра Терещенко В.І. випробовування зазначеної установки з утилізації меланжу заплановано провести 17 вересня 2007 року у в/ч А 1642 м. Радехів.

За інформацією ГУ МНС в Львівській області станом на 18.09.2007 замовник - консорціум «Еко технолоджіс» до цього часу не отримав відповідні дозволи від Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області на експлуатацію установки з утилізації меланжу та остаточний позитивний висновок екологічної експертизи Мінприроди.

Окрім того, згідно з попереднім висновком державної екологічної експертизи, затвердженим Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Львівській області 14.09.2007, замовник повинен був:

одержати дозвіл на викид забруднюючих речовин в атмосферу;

внести зміни в дозвіл на спецводокористування;

заключити угоди на вивезення кінцевого продукту утилізації.

На цей час замовником ці умови не виконані.

В адресу Головного управління МНС України в Львівській області проектна документація на установку з утилізації меланжу чи будь які інші документи від замовника, в/ч А1642 Західного оперативного командування Міноборони чи інших структур Міноборони не надходили і відповідно не розглядались.

Зазначене є грубим порушенням вимог Закону України «Про екологічну експертизу».

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про пожежну безпеку» „впровадження нових технологій без дозволу органів державного пожежного нагляду забороняється».

На цей час питання щодо розробки технологій з утилізації меланжу в Україні не вирішені. Так, технології, що були запропоновані науковим інноваційним впроваджувальним підприємством „Струм», науково-дослідним інститутом хімічних продуктів Мінагрополітики і Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, за відгуком Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Литвиненка НАН України, потребують суттєвого доопрацювання.

Враховуючи зазначене, ГУ МНС в Львівській області звернулося до Львівської обласної ради, Львівської облдержадміністрації, Західного оперативного командування Міноборони, Головного державного санітарного лікаря області та Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області із застереженням, що проведення експериментального випробування установки з утилізації компоненту ракетного палива «меланж» може призвести до виникнення надзвичайної ситуації з викидом у навколишнє середовище небезпечних хімічних речовин.

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи направило офіційний запит до Генеральної Прокуратури України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища України про з’ясування причин та обставин грубого порушення чинного законодавства посадовими особами Міноборони щодо утилізації компоненту ракетного палива «меланж» та недопущення виникнення екологічної катастрофи».