16.10.2007 13:42
У рамках підготовки візиту української представницької делегації до Франції міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Жаном-Полем Везіаном, передає прес-служба Мінпраці.

За словами Папієва, запланований візит української тристоронньої делегації до Франції передбачає обмін досвідом щодо побудови соціально-трудових відносин.

«Режим соціального діалогу - це крок до майбутнього, який може вирішити багато проблем», - сказав Михайло Папієв.

Український міністр відзначив, що кроки на шляху побудови соціального діалогу робляться і в Україні. Зокрема, Верховна Рада прийняла Закон «Про соціальний діалог».

«Уперше на законодавчому рівні зроблена спроба інституалізації соціального діалогу, передбачено створення Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Її статус як самостійного органу дасть соціальним партнерам можливість більш ефективно брати участь у реалізації соціально-економічної політики на національному рівні», - сказав міністр.

У ході зустрічі Михайло Папієв та Жан-Поль Везіан торкнулися такого важливого питання, як вступ України до ЄС. У контексті цього керівник Мінпраці зазначив, що бідна Україна Європі не потрібна.

«Наші політики чекають, коли їх запросять до Євросоюзу. Це неправильний підхід, - переконаний міністр. - Нам ніхто не заважає будувати Європу в Україні і шлях до ЄС має бути прокладений з Києва до Брюсселя, а не навпаки. Адже європейські стандарти полягають в тому, щоб підвищувати заробітну плату, інші соціальні гарантії, спрощувати порядок реєстрації приватного бізнесу, формувати соціально відповідальний бізнес. Врешті-решт, прийняти Трудовий кодекс, який дасть зрозумілі і уніфіковані „правила» і для працівників, і для роботодавців. Саме тому до складу делегації входять не політики, а представники профспілок та роботодавців, владних структур, які спроможні вирішувати конкретні питання і розв’язувати проблеми».

Посол Франції підтримав міністра в тому, що не потрібно перейматися формальним вступом до Євросоюзу: «Насамперед Україні потрібно подбати про те, щоб підготувати країну до цього вступу, провести необхідні реформи».

Жан-Поль Везіан також наголосив на тому, що роль соціального міністерства - бути модератором, координатором різних категорій населення і різних регіонів, більше інформувати населення і про реформи які запроваджує уряд, і про домовленості, які досягнуті під час переговорів на різних рівнях.