26.10.2007 10:45
Україна пропонує ЄС створити солідарну систему пенсійного забезпечення легальних українських мігрантів, які працюють у країнах-членах Європейського Союзу. Як передає прес-служба Мінпраці, про це повідомив у четвер, 25 жовтня, українським журналістам міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв.

«Ми пропонуємо зробити солідарну систему, щоб можна було враховувати стаж в Україні і ЄС... За ту частину, коли людина працювала в Україні, платить Пенсійний фонд України, за ту частину, коли працювала в ЄС, платить Пенсійний фонд тієї чи іншої країни», - сказав український міністр.

Він зауважив, що на сьогодні, за оцінками експертів, 2,7 млн. українців постійно працюють у країнах-членах ЄС. При цьому більшість з них виїхали на заробітки до досягнення ними пенсійного віку, або права на трудову пенсію, яке з'являється за наявності 25 років трудового стажу у чоловіків і 20 років стажу у жінок. При цьому, за словами міністра, працюючи легально в ЄС і сплачуючи податки та соціальні внески, ці громадяни також не зможуть претендувати на пенсію, оскільки їм не вистачить стажу, передає «УНІАН».

«За великим рахунком, це проблема більше ЄС, а не України - 70% людей, за оцінками експертів, навряд чи повернуться в Україну», - сказав український міністр.

Він також зазначив, що побачив розуміння цього питання з боку представників Європейського соціально-економічного комітету, і, зокрема, Соціально-економічної ради Франції, який готовий лобіювати це питання в ЄС. За словами міністра, Соціально-економічна рада України і Європейський соціально-економічний комітет домовилися створити групу для обговорення цих пропозицій України.