26.10.2007 11:19
Україна має намір разом з Європейською стороною вжити заходів до захисту власного ринку праці від вимивання за кордон кваліфікованої робочої сили. Про це сьогодні, 26 жовтня, в Брюсселі заявив міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв, передає прес-служба Мінпраці.

Він зазначив, що нині в Україні великою проблемою є вже не безробіття, а дефіцит робочої сили. За статистикою, в країні залишаються відкритими близько 1,5 млн вакансій. Прийняте Євросоюзом рішення про введення так званої «блакитної картки» для мігрантів із високою професійною кваліфікацією, які будуть отримувати за спрощеною процедурою трудові візи на термін до 5 років, може погіршити ситуацію на трудовому ринку в Україні. Саме тому Україна пропонує вести постійний діалог з європейською стороною при реалізації таких рішень, щоб передбачати можливі ризики та адекватно реагувати на ситуацію.

Міністр наголосив, що уряд пропонує кілька шляхів для вирішення проблем ринку праці. Серед них - стимулювання людей до продовження трудової діяльності після досягнення пенсійного віку, покращення демографічної ситуації та підвищення рівня народжуваності, пріоритетне забезпечення молоді робочими місцями.

Михайло Папієв повідомив, що під час переговорів із Президентом Європейського соціально-економічного Комітету Дімітрісом Дімітріадісом досягнуто домовленості про створення робочої групи, яка збиратиметься в разі необхідності для вирішення найбільш актуальних проблем двосторонніх відносин між ЄС та Україною. Ще один крок у цьому напрямі - пропозиція про створення постійного представництва Соціально-економічної Ради України при Європейському соціально-економічному Комітеті. Зараз відбуваються консультації щодо можливого статусу такого постійного представника.

Ще одним важливим питанням, яке українська делегація ставила під час дводенного візиту до Європейського соціально-економічного комітету, - соціальний захист громадян України, які працюють в країнах Євросоюзу.

Михайло Папієв зауважив, що на сьогодні в країнах ЄС працюють 2,7 млн громадян України. Багато з них виїхали на заробітки ще до того, як встигли заробити право на трудову пенсію в рідній державі (за правовими нормами для чоловіків трудовий стаж становить 25 років, для жінок - 20 років). Тож, працюючи легально в країнах ЄС і сплачуючи внески до соціальних фондів, ці люди не встигають заробити право на отримання пенсії ані вдома, ані за кордоном. Ця проблема торкається величезної кількості людей - разом із членами сімей їх кількість може дорівнювати 8 млн.

«Україна готова зробити крок на зустріч країнам ЄС, бо, за великим рахунком, це не стільки наша проблема, а тих країн, в яких постійно проживають ці люди. Близько 70 відсотків із них вже навряд чи повернуться в Україну. Тому ми пропонуємо запровадити солідарну відповідальність за пенсійне забезпечення цих громадян, аби можна було оцінювати сукупний страховий стаж як на території України, так і на території країн ЄС. При цьому за частину українського трудового стажу сплачує Пенсійний фонд України, а за європейську, відповідно Пенсійний фонд країни перебування. В такому випадку людина буде соціально захищеною, що є справедливим», - заявив український міністр.

Він також повідомив, що переговори з цього приводу з європейськими партнерами тривають.