28.11.2007 17:39
Президент України, Уряд поставили важливе завдання створити у найближчі роки мільйон робочих місць для працевлаштування інвалідів. Про це заявив Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв у середу, 28 листопада, під час прес-конференції. „Працевлаштування інвалідів – це проблема, характерна для усіх країн Європи, - зазначив урядовець. – Тому, ми маємо об’єднати наші зусилля, щоб дати змогу людям відчути себе потрібними державі. Адже одним із основних критеріїв, який дозволяє людям із обмеженими фізичними можливостями відчувати себе повноправними членами суспільства, є рівень їхньої зайнятості”.

За словами Папієва, сьогодні в Україні 2,5 млн. людей, які через фізичні або психічні вади здоров’я потребують особливої підтримки з боку держави. „Прагнення українців досягнути стандартів життя розвинутих європейських країн зумовлює необхідність вищого, більш якісного підходу до соціального захисту інвалідів. Мірилом передових країн є працевлаштування половини від чисельності інвалідів, а важливим фактором створення робочих місць для людей із обмеженими фізичними можливостями є відповідність інтересам держави. Відтак, окрім вирішення питання працевлаштування, буде ще й позитивний економічний ефект”, - переконаний керівник Мінпраці.

Як повідомляє прес-служба міністерства, він підкреслив, що в Україні, як і в більшості країн європейської спільноти, діє концепція квотування державою певного відсотка робочих місць на підприємствах. Цей норматив становить 4 відсотки для суб'єктів господарювання, на яких працюють 8 і більше осіб. Для порівняння, в Італії та Іспанії – 2%, в Німеччині – 5%, у Франції – 6%, однаковий з Україною норматив встановлений для підприємств Австрії. Одним із напрямів працевлаштування людей із важкими фізичними вадами здоров’я може стати розвиток і поширення надомної форми праці для них та вдосконалення їхньої підприємницької діяльності. Тому, вважає Михайло Папієв, не потрібно вигадувати нове українське колесо, а створювати свою ідеологію рівних можливостей, виокремивши та об’єднавши найбільш успішні форми і методи, відомі у світовій практиці.