10.12.2007 19:04
Завтра важный день в Верховной раде, могут пройти важные голосования. Выберут ли завтра премьер - министра и двух вице-спикеров? С таким вопросом обратился корреспондент «ЗаКиев» к политикам и политологам.

Володимир Полохало (політолог): Важко прогнозувати. Яценюк буде ставити кандидатури на голосування. Але чи буде блокування трибун, то про це треба питати Партію Регіонів. Вони вже два рази це робили і не відомо чи продовжуватимуть такі деструктивні дії, від них можна очікувати чого завгодно.

Вадим Карасёв (политолог): События завтра будут развиваться стремительно, хотя и не без проблем. Возможно блокирование, но, тем не менее, изберут вице-спикеров и премьер-министра.

Михайло Поживанов (БЮТ): Я переконаний, що завтра потрібно затвердити прем’єр-міністра і персональний склад уряду. В той же час не бачу проблем в голосування за віце-спікерів.

Якщо опозиція не буде готова надати кандидатуру першого віце-спікера, то я буду вимагати, що б ця посада була віддана коаліції, а інша буде чекати на опозицію. Так в 2005 Микола Томенко зайняв це місце лише через 10 місяців і нічого не сталося.

Звичайно, можливе блокування, але ми будемо на це дуже спокійно дивитися. Блокування можливо лише, коли намагаються провести якісь не законі дії, але коли це зупиняє роботу, то це називається по-іншому і виборцям усе треба бути пояснювати.

Юрій Мірошниченко (Партія Регіонів): Принаймні у нас будуть такі очікування. І підстави сподіватися, що всі питання будуть вирішенні сьогодні після погоджувальної ради. Ми не виключаємо і іншого розв’язку подій, якщо „помаранчеві” не будуть голосувати, то можливе і „блокування”. Але цей варіант крайній і ми сподіваємося, що до кінця дня будуть розв’язані всі суперечності.

Сергей Батрук (СПУ): Главное, что завтра произойдёт, Тимошенко станет премьер-министром.

Владимир Малинкович (политолог): Завтра Тимошенко выберут премьер-министром, кто станет спикерами прогнозировать тяжело, но скорей всего от коалиции - Томенко. От оппозиции – или Литвин или Мартынюк. Но так как за Мартынюка не хотят голосовать НУНС, то его кандидатура менее вероятна.

Александр Бригинец (политолог): Сегодня нет смысла говорить станет ли Тимошенко премьером, потому что это уже очевидно. У Тимошенко 101 процент.

Любопытно понаблюдать, как себя будут проявлять анти-тимошенковские силы, прежде всего в НУНС и Партии Регионов, после её избрания. Что касается, вице-спикеров, то, думаю, что в этом парламенте и Мартынюк и Томенко сберегут свой status quo.

Ірина Геращенко (НУНС): Завтра буде обрана Юлія Тимошенко на посаду прем’єр міністра України. НУНС і БЮТ виконує послідовність дій для формування коаліції, виконуючи усі обіцянки. За два дні роботи Верховної Ради ми сформували коаліцію і обрали спікера більшістю голосів, такою самою кількістю коаліція завтра проголосує за призначення Юлії Тимошенко на пост прем’єр – міністра України. Вперше в історії країни правляча коаліція проявляє таку повагу до опозиції: ми запропонували їм посаду першого віце-спікера. Це дуже важливий крок, другим стане крок прийняття закону про опозицію.

Зараз мова йде не про з’ясування стосунків чи поділ портфелів. А про створення в парламенті умов для роботи.

Саме за це голосували всі українці, не важливо за яку політичну дії вони віддали свої голоси.