11.02.2008 18:03
В Українському центрі освіти і культури угорської столиці відкрилася виставка творів вишиваного живопису „Незриме коріння” заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької.

Як повідомляє ІА "ЗаКиїв", виставка організована Державним самоврядуванням українців Угорщини і Посольством України в Угорській Республіці. На виставці представлено 45 із понад 60 створених художницею картин. Промовисту її назву - „Незриме коріння” - дав один із представлених в Українському центрі освіти і культури 7 циклів творів вишиваного живопису, який, за оцінкою мистецтвознавців, є абсолютно авторським, абсолютно українським і водночас модерним й поліетнічним. Експозиція художниці містить, зокрема, твори „Місячне колесо”, „Третє небо” (цикл „Карпатський триптих”), „Дерево-птах”, „Дерево-безсоння”, „Єва”, „Купальське дерево” („Незриме коріння”) та інші живописні роботи циклів „Радуйся”, „Дерево-писанки”, „Пролог”, „Місячне приношення”, „Світ. Реконструкція” та „Праліс”.



На значенні творчості Анжеліки Рудницької для мис тецького пізнання глибинних джерел історії і культури українського народу наголошували під час презентації виставки Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач та голова Державного самоврядування українців Угорщини і Товариства української культури в Угорщині Ярослава Хортяні. Виставка художніх робіт Анжеліки Рудницької експонуватиметься в Українському центрі освіти і культури до 20 лютого. У рамках відзначення 23 лютого „Дня української культури” в Будапешті вона буде також розгорнута у „Фонді угорської культури”. Після демонстрації в Будапешті виставка, що прибула до угорської столиці зі Страсбурга, екпонуватиметься у Парижі. Загалом за кількарічну художню діяльність Анжеліки Рудницької відбулося вже понад десяток персональних виставок робіт її мистецького живопису.