14.02.2008 13:08
12 февраля в Верховной Раде по инициативе Партии регионов был поставлен на голосование законопроект о внесении изменений в Хозяйственный процессуальный кодекс Украины. В случае его принятия субъекты хозяйственного процесса утратят право обжаловать постановления Высшего хозяйственного суда Украины к Верховному Суду Украины.

В письме ООО “Инвестиционная компания „Бизнес-Инвест”, которое поступило в распоряжение УНИАН и текст которого мы печатаем ниже, говорится, что проталкивание этого законопроекта регионалами и их союзниками имеет целью лишить “Бизнес-Инвест” возможности обжаловать в суде решение акционеров ОАО “Днепроэнерго” от 27 августа минувшего года, которое разрешит Р. Ахметову сохранить контроль над этой мощнейшей энергетической компанией Украины.

Вызывает вопрос и то, что среди депутатов, которые проголосовали за этот законопроект, числится восемь народных избранников из блока НУ-НС.

"Голові Верховної Ради України пану Яценюку А.П.

Шановний Арсенію Петровичу!

Звертаємось до Вас з надією, що наявні у Вас повноваження, передбачені Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України, Ваш авторитет серед колег, а також Ваше прагнення до забезпечення впорядкованої, зваженої та якісної роботи українського парламенту, стануть на перешкоді брутальним та зухвалим проявам використання сесійної зали та законотворчих механізмів у власних цілях з метою досягнення конкретних господарських інтересів, що полягають у незаконному встановленні контролю над підприємствами енергетики.

Вчора, 12 лютого 2008 року, внаслідок розблокування трибуни Президії Верховної Ради України членами Фракції Партії регіонів нібито з метою прийняття соціальних законів, шаленими темпами було розпочато „проштовхування” законопроекту про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (законопроект №0893 від 23.11.2007).

Найбільш суттєвою зміною, що запроваджується вказаним законопроектом, є значне звуження підстав оскарження рішень Вищого господарського суду України до Верховного Суду України за винятковими обставинами, а фактично, зведення нанівець можливості оскарження рішень Вищого господарського суду України до Верховного Суду України, зокрема, у зв’язку з неоднозначним застосуванням норм матеріального права.

Достатньо ознайомитись з матеріалами фактичного проходження законопроекту та стенограмою пленарного засідання Верховної Ради, щоб дійти до висновку, що комусь конче потрібно було прийняти цей закон вчора. Так, з 17. год. 54 хв. до 18 год. 10 хв. з початку розгляду законопроекту у другому читанні були розглянуті і поставлені на голосування питання щодо восьми поправок до законопроекту, про прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому, про направлення законопроекту на третє читання та про направлення законопроекту на повторне друге читання. Найбільш активну участь у цьому процесі брала фракція Партії регіонів.

Звідки ж таке прагнення фракції Партії регіонів взяти участь у пленарному засіданні Верховної Ради з розгляду цього законопроекту? Чи випадковою є зацікавленість у прийнятті закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, який в першому читанні був розглянутий вже понад рік тому, саме зараз?

Ми, представники товариства з обмеженою відповідальністю „Інвестиційна компанія „Бізнес-Інвест”, вважаємо, що вищенаведений перебіг подій не є випадковим і висловлюємо наше відверте занепокоєння тим, що окремі представники влади в Україні вважають за можливе кроїти закони та кодекси під власний вузький інтерес, під конкретну ситуацію, не зважаючи ні на конституційні засади судочинства в Україні, ні на процесуальні права та гарантії учасників господарського процесу, ні на права та охоронювані законом інтереси конкретних осіб.

Справа в тому, що на лютий місяць 2008 року у Верховному Суді України призначений розгляд касаційної скарги ТОВ Інвестиційна компанія „Бізнес-Інвест” на постанову Вищого господарського суду України у справі за позовом нашого товариства до відкритого акціонерного товариства „Дніпроенерго” про визнання незаконним скликання та проведення 27.08.2007 р. загальних зборів акціонерів ВАТ „Дніпроенерго” та визнання недійсним прийнятих на цих зборах рішення, зокрема, про додаткову емісію акцій.

Особи, зацікавлені в залишенні в силі рішення Вищого господарського суду у цій справі, і, вочевидь, розуміючи безперспективність такого результату за наслідками перегляду цього рішення Верховним Судом України, вчора намагались зробити все можливе, аби прийняти закон, яким взагалі скасувати право суб’єктів господарського процесу оскаржувати постанови Вищого господарського суду України до Верховного Суду України, а також позбавити права на перегляд Верховним Судом України рішень касаційної інстанції тих суб’єктів правовідносин, які вже подали такі скарги.

Таким чином, касаційна скарга ТОВ „Інвестиційна компанія „Бізнес-Інвест” у справі про визнання незаконним скликання та проведення загальних зборів акціонерів ВАТ „Дніпроенерго” та визнання недійсними прийнятих на цих зборах рішень, не підлягатиме розгляду Верховним Судом України, і як наслідок, незаконне рішення Вищого господарського суду України, яким залишено в силі незаконне рішення суду першої інстанції про відмову у позові ТОВ „Інвестиційна компанія „Бізнес-Інвест”, залишиться в силі, вважатиметься остаточним і таким, що оскарженню не підлягає.

За прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому проголосувало 224 народні депутати. Зрозуміло, що „за” голосували передусім фракція Партії регіонів майже у повному складі (172 голоси з 175-ти), дружня до Партії регіонів фракція Комуністичної партії України (27 з 27-ми), фракція „Блок Литвина” (17 з 20-ти), а також 8 депутатів з фракції блоку „Наша Україна – Народна Самооборона”, а саме: Бут Ю.А., Катеринчук М.Д., Кріль І.І., Кармазін Ю.А., Каськів В.В., Петьовка В.В., Полянич М.М., Тополов В.С.

З наведеного „розкладу” випливає доволі сумна картина: виявляється, Секретаріат Президента України в особі соратників пана Балоги народних депутатів Кріля І.І. та Петьовки В.В., а також лідери помаранчевої революції пани Катеринчук та Каськів, крім того, ще декілька менш знаних прибічників НУ-НС вирішили підтримати пана Ахметова у його намірі одержати контроль над ВАТ „Дніпроенерго”.

Вважаємо, що подібна ситуація є неприпустимою у правовій державі, яка прагне, до цивілізованих європейських стандартів, до побудови ефективної економіки, до забезпечення додержання прав та свобод суб’єктів правовідносин, господарської самостійності та недопущення втручання влади у вирішення особистих інтересів окремих її представників. Тим більше, подібна позиція народних обранців жодним чином не узгоджується з принципами та ідеалами Майдану, окремі представники якого сьогодні голосують „за” прийняття подібних законів.

Просимо Вас, шановний Арсенію Петровичу, зробити все можливе в межах наявних у Вас повноважень з метою недопущення прийняття неконституційного закону, який не тільки не покращить якість господарського судочинства, а, навпаки, знівелює передбачені Конституцією України та Законами України принципи права та судочинства, і, що є найбільш небезпечним, стане ганебним прикладом написання кодексів під конкретну справу.

З повагою,
Представники ТОВ Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест"