13.03.2008 15:50
В адрес интернет-издания From-UA поступило открытое письмо президента компании ООО ИК «Бизнес-Инвест» генеральному прокурору. Приводим его полностью, на языке оригинала:

"Генеральному прокурору України Медведьку О.І.
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
Шановний Олександре Івановичу!

Звернутися до Вас нагально вимагає ситуація, що склалася із суддівським свавіллям, яке сприяє зухвалій оборудці, внаслідок чого держава втрачає одне з найбільших у Східній Європі енергогенеруючих підприємств — ВАТ «Дніпроенерго».

За схемою тіньової боргової приватизації понад 40% акцій цього стратегічного для енергетичної безпеки України підприємства було віддано на користь бізнес-структур, що контролюються «Донбаською паливно-енергетичною компанією». Спеціально для проведення цієї брудної оборудки було створено псевдооб'єднання двох комерційних структур — «Павлоградвугілля» та «Шахти «Комсомолець Донбасу», — які заволоділи пакетом акцій ВАТ «Дніпроенерго», що за ринковою ціною коштував 600 мільйонів доларів, усього за 52 мільйона гривень. В процесі протиправного вилучення із державної власності акцій ВАТ «Дніпроенерго» було порушено декілька ключових норм Закону України «Про господарські товариства» та Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Наслідком такого зазіхання на державну власність стало те, що у складі Наглядової Ради ВАТ «Дніпроенерго» 6 із 7 членів контролюються власниками «Донбаської паливно-енергетичної компанії». В той час, коли держава, яка володіє 50%+1 акція ВАТ «Дніпроенерго», представлена лише одним членом у Наглядовій Раді. Зрозуміло, що менеджмент «Дніпроенерго» контролюється представниками «Донбаської паливно-енергетичної компанії». Тобто ВАТ «Дніпроенерго» працює не на інтереси держави, а на задоволення потреб відомої вітчизняної бізнес-групи, керівництво якою здійснює народний депутат України Р. Ахметов.

Декілька міноритарних акціонерів ВАТ «Дніпроенерго» (серед них ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест») подали судові позови з метою захисту своїх законних прав, які були порушені. Суд першої інстанції задовольнив законні вимоги ошуканих акціонерів, які, що дуже важливо, фактично відстоюють інтереси держави. Зараз позов знаходиться на розгляді у касаційній інстанції — Господарській палаті Верховного Суду України.

На жаль, окремі судді замість відстоювання інтересів держави та вирішення судових суперечок на основі права схиляються до задоволення вимог бізнесменів, що позбавили державу акцій ВАТ «Дніпроенерго». В першу чергу мова йде про суддю Господарського суду Запорізької області Л.І. Даценко, яка системно веде справу до того, щоб ділки з «Донбаської паливно-енергетичної компанії» остаточно заволоділи «Дніпроенерго». Так, саме суддя Даценко свого часу виносила рішення про затвердження плану санації ВАТ «Дніпроенерго», затверджувала мирову угоду між «Дніпроенерго», «Павлоградвугіллям» та «Шахтою «Комсомолець Донбасу», що сприяло виведенню із державної власності пакету акцій ВАТ «Дніпроенерго».

Також саме суддя Л. Даценко виносила рішення, яким визнала законність проведення зборів акціонерів ВАТ «Дніпроенерго», на яких були прийняті рішення про сумнівну додаткову емісію акцій, наслідком чого стало суттєве зменшення впливу держави на це підприємство. Зазначимо, що вищезгадане рішення судді Л. Даценко було у повному обсязі скасовано Запорізьким обласним апеляційним господарським судом.

Але це не зупинило суддю Л. Даценко. 29 лютого вона мала розглядати позови ВАТ «Павлоградвугілля» та ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» до ВАТ «Дніпроенерго» про визнання за першими двома юридичними особами прав власності на акції «Дніпроенерго». Юридична сутність подібних позовів щонайменше сумнівна — підконтрольні «Донбаській паливно-енергетичній компанії» менеджери «Дніпроенерго» залюбки мали признати право власності ВАТ «Павлоградвугілля» та ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» на акції ВАТ «Дніпроенерго». Така собі гра в піддавки. Особливо відзначимо — сенс таких позовів полягає й у тому, щоб задовольнити апетити «Донбаської паливно-енергетичній компанії» без участі у судовому засіданні представників держави, інтересам якої завдається великої шкоди.

Представники ТОВ «ІК «Бізнес-Інвест» намагалися скористатися наданими законом правами та подали до суду клопотання про залучення «Бізнес-Інвесту» до справи в якості третьої особи. Але суддя Л. Даценко безпідставно та протиправно відмовила в задоволенні обґрунтованого клопотання «Бізнес-Інвесту». Більш того, представників цієї компанії взагалі намагалися не пустити до приміщення Господарського суду Запорізької області, де мав відбутися зазначений у попередньому абзаці ганебний фарс.

Однак, діставшись приміщення судової інстанції, представники ТОВ «ІК «Бізнес-Інвест» мали змогу чітко переконатися в тому, що в час, зазначений для розгляду справи ВАТ «Павлоградвугілля» та ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» проти ВАТ «Дніпроенерго», суддя Л. Даценко знаходилась у власному кабінеті та не проводила ніякого судового засідання взагалі. Тобто можемо стверджувати — позов ВАТ «Павлоградвугілля» та ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» до ВАТ «Дніпроенерго» фактично не розглядався.

Але коли 3 березня представники ТОВ «ІК «Бізнес-Інвест» звернулися до інформаційного центру Господарського суду Запорізької області, вони отримали інформацію, яка їх приголомшила - виявляється, позови ВАТ «Павлоградвугілля» та ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» до ВАТ «Дніпроенерго» частково задоволено саме 29 лютого 2008 року.
Маємо всі підстави стверджувати — суддя Господарського суду Запорізької області Л.І. Даценко, побоюючись втручання у судовий процес держави та міноритарних акціонерів ВАТ «Дніпроенерго», таємно та цинічно, без фактичного розгляду справи винесла рішення на користь «Донбаської паливно-енергетичної компанії».

Подібні дії представників «Донбаської паливно-енергетичної компанії» та судді Господарського суду Запорізької області Л.І. Даценко є грубим порушенням закону та спрямовані на захоплення державної власності.

Звертаємось до Вас з вимогою провести перевірку викладених фактів та в разі виявлення в діях судді складу злочину порушити проти неї кримінальну справу.

Президент компанії
ТОВ ІК «Бізнес-Інвест»Романов Г.В."