08.04.2008 14:53
В понедельник, 7 апреля, состоялось внеочередное заседание Политбюро СДПУ(о) , на котором рассматривался вопрос присоединения Украины к НАТО. Решения, принятые на заседании, изложены в виде заявления.

Текст заявления:

«Заява
Політбюро Соціал-демократичної партії України (об‘єднаної)
щодо приєднання України до НАТО


Хід і наслідки Бухарестського самміту НАТО засвідчили, що українська влада і надалі ігнорує право народу визначати напрямок зовнішньої і внутрішньої політики держави. З огляду на це, Політбюро Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) зазначає, що позиція СДПУ(о) у питанні НАТО залишається незмінною:

1. СДПУ(о) вимагає від влади забезпечення конституційних прав громадян і невідкладного винесення питання щодо приєднання до НАТО на загальнонаціональний референдум, за проведення якого висловилося щонайменше 4,5 мільйона громадян України, чиї підписи підтверджені місцевими органами влади і Центральною виборчою комісією.

2. СДПУ(о) проти приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) чи будь-яких інших військових блоків.

3. СДПУ(о) проти ухвалення Плану щодо набуття Україною членства в НАТО (ПДЧ), що і за назвою, і за змістом є кроком до приєднання до цього блоку.

Усі інші міркування окремих членів партії є лише їхньою особистою думкою і не можуть розцінюватися як офіційна позиція СДПУ(о). Це стосується, зокрема, і висловлювань Леоніда Кравчука під час обговорення питання щодо НАТО на телеканалі «Інтер».

Ми вважаємо, що Леонід Макарович, який тривалий час перебуває у лавах СДПУ(о), був членом керівних органів партії, яка послідовно підтримує положення про нейтральний статус країни у відповідності до Декларації про державний суверенітет України, стоїть на антинатовських позиціях і була свого часу ініціатором збору підписів за всеукраїнський референдум щодо НАТО і ЄЕП, має сам визначитися стосовно того, наскільки його особиста позиція відповідає позиції партії, членом якої він залишається.»