08.04.2008 16:48
Во вторник, 8 апреля, в адрес редакции From-UA от пресс-службы СДПУ(о) поступило обращение Социал-демократической партии Украины (объединенной) к Парламентской Ассамблеи Совета Европы, украинским и международным правозащитным организациям, политическим партиям и общественности. Приводим полный текст заявления на языке оригинала:

«Від імені Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) ми звертаємося до всіх, кому небайдужі ідеали свободи та демократії.

Упродовж понад трьох років в Україні грубо порушуються права людини, не припиняється практика переслідувань з політичних мотивів. За цей час десятки тисяч громадян України були звільнені з роботи тільки тому, що не розділяють політичних поглядів правлячої верхівки, перебувають або навіть перебувають раніше в політичних партіях, опозиційних нинішній владі.

СДПУ(о), двічі парламентська і легально діюча в Україні партія, проти членів якої особливо затято ведеться репресивна кампанія, вважає такий стан речей грубим порушенням усіх міжнародних норм демократії і положень Конституції України. При цьому, якщо раніше дії Президента прикривали ширмою «демократизації влади», то останнє письмове звернення В.Ющенка до Кабміну з вимогою звільнити всіх держслужбовців, хто коли-небудь перебував у нині опозиційних партіях СДПУ(о) і КПУ, є фактом, що ставить його автора поза законом. Це послання, що супроводжується грубими заявами і тиском з боку керівництва Секретаріату Президента України, порушує ряд статей Конституції України, що гарантують не тільки право на свободу політичних поглядів (статті 23, 24, 34, 36), а й право на доступ до держслужби незалежно від членства в політичних партіях (стаття 38).

Ми вважаємо, що сьогодні в Україні цинічно порушуються права людини, а Президент грубо ігнорує всі демократичні правові норми.

СДПУ(о) закликає всіх, кому дорогі ідеали Свободи і Демократії, дати моральну і правову оцінку цій ситуації. Сьогодні демократія в Україні реально під загрозою.

Скажемо авторитаризму - ні!

Політбюро СДПУ(о)
7 квітня 2008 року»