01.05.2008 15:14
Голова Шевченківського району та кандидат на посаду Київського міського голови від Блоку Литвина Віктор Пилипишин вимагає введення мораторію на зменшення площі парків та скверів столиці.

«Київ сьогодні стрімко втрачає репутацію найзеленішого міста Європи – констатує Віктор Пилипишин. – Лише за останні два роки кияни втратили 355 гектарів зелених насаджень. Це не враховуючи знищення лісів на Жуковому острові. Вже сьогодні ми входимо у рейтинг найбрудніших міст світу і незабаром можемо посісти там одне з перших місць. Тому мораторій на знищення парків та скверів має стати першим кроком до відродження «зеленого» Києва. Міська влада повинна взяти під свою опіку всі зелені насадження столиці».

Нагадаємо, що у міжнародному рейтингу найбрудніших міст, наша столиця посіла «почесне» місце поряд зі столицями Йємену та Нігерії. Рівень забрудненості повітря у Києві наразі на 15% перевищив середній показник по Україні. У той же час середня площа зелених зон на одного киянина зменшується. Сьогодні вона становить 20 кв. м на людину, хоча за нормою повинна складати 25 кв. м.

У 2007 році у Шевченківському районі здійснено благоустрій та озеленення 71 об'єкту. Це близько 130 дворів, на території яких висаджено понад 5 тис. дерев, облаштовано майже 4,5 тис. кв. м квітників та відновлено близько 11 га газонів. Крім того, з 18 березня по 12 квітня у районі за ініціативою Віктора Пилипишина відбулася акція «Посади своє дерево». За її умовами, макулатура, зібрана киянами, обмінювалася на саджанці. Мешканці могли висадити дерева у власному дворі. Менше, ніж за місяць громадяни зібрали понад 20 тонн макулатури, що дозволило висадити до 2 тисяч дерев.