14.05.2008 10:12
Відсутність належного захисту українського інтелектуального ринку не просто створює проблеми для розвитку національної економіки, а є загрозою національній безпеці України. Такою була загальна думка учасників круглого столу “Шляхи реформування системи охорони інтелектуальної власності в Україні – громадське обговорення”, який відбувся у Києві.

Як зазначили учасники ця проблема є особливою гострою напередодні вступу України до СОТ, адже після 16 травня 2008 р. - часом вступу України до Світової організації торгівлі - українські підприємства мають втратити винаходи внаслідок підвищення попереднім Урядом зборів за охорону інтелектуальної власності до 35 разів (з 495 грн. до 9100 грн.), що в 1,9 раза перевищують відповідні витрати підприємств в ФРН та Іспанії, в 1,7 раза у Франції та 3,5 раза у Великобританії. А це неминуче призведе до цілковитого припинення інноваційної діяльності у промисловості та до неконкурентоспроможності підприємств України у технологічній сфері.

Найгострішими проблемами, на думку учасників круглого столу, є брак будь-якого стимулювання винахідницької діяльності з боку держави, розкрадання та неефективне використання коштів, призначених для заохочення інноваційної діяльності та неконтрольована і безвідповідальна передача наукових і конструкторських розробок закордон.

Президент Всеукраїнської профспілки «Гільдія акторів кіно» Артур Лі переконаний, що без єдиного виконавчого органу неможливо навести лад на ринку інтелектуальної власності. З ним згоден і композитор, лауреат премії Всесвітньої організації інтелектуальної власності Олександр Злотник, який, зокрема, заявив, що в Україні збирається у 100-200 разів менше прибутків від авторських прав, ніж за кордоном, через що видатні митці, музиканти, поети перебувають в Україні, фактично „поза законом”.

Катастрофічний стан системи управління охороною інтелектуальної власності підтверджують і перевірки діяльності державних органів, які мають нести за неї відповідальність. Так, відповідно до звіту Рахункової палати України, Державний департамент інтелектуальної власності, який очолює Микола Паладій, припустився нецільового використання коштів обсягом 47 млн гривень, з відома Департаменту відбувалися події, які, на думку експертів, взагалі, є свідченням деградації українських чиновників, як то - закупівля цукерок на десятки тисяч державних гривень, або призначення керівником Укрпатенту (фактичного, підрозділу Департаменту) його охоронця, - на час пологової відпустки його нинішнього директора.
Цікаво, що Прокуратура, яка розглядала справу Держдепартаменту, з»ясувала що жодних порушень у його діяльності не відбулося, хоча справу чомусь доручили проводити відділу Прокуратури у боротьбі з підлітковою злочинністю…

На думку, Петра Крайнєва, директора науково-дослідницького Центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції, у політичному середовищі, загалом, добре розуміють потребу радикальних змін у цій галузі. Так, Комітет ВР з питань науки та освіти (голова – Володимир Полохало) чітко визначив шляхи реформи охорони і управління інтелектуальною власністю і дії Комітету були підкріплені документами інших органів влади фактично на всіх рівнях. Так, рішення Комітету підтримали 8 інших Комітетів Верховної Ради, РНБО, Головне контрольне-ревізійне управління, МВС та Національна академія наук України, а також Міністерство економіки та Міністерство освіти і науки,якому, до речі, підпорядкований вказаний Держдепартамент.

Окрім відділу у боротьбі з підлітковою злочинністю Прокуратури проти змін виступив народний депутат Дмитро Табачник, котрий, за словами Крайнєва, організує депутатські запити, які нівелюють реформи в галузі. Зокрема, у матеріалах, підготовлених за результатами запитів „тіньового” міністра уряду Януковича йдеться про те, що ці реформи можуть, зокрема, призвести до фінасових втрат держави та … зриву Евро 2012.

Для політиків інноваційна політика й наведення ладу в системі управління та охорони інтелектуальної власності - це єдиний шанс зробити справжній економічний та суспільно-політичний прорив, - вважає директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран, – саме наміри здійснювати інноваційну політику стали основою програми діяльності нинішнього уряду, як, до речі, і всіх інших урядів, які у 20-му столітті здійснювали у себе в країнах успішні економічні реформи.

У своєму виступі директор Центру інтелектуальної власності та передачі технологій НАН України Юрій Капіца зачитав відкритий лист до Президента, Прем’єр –міністра та Голови Верховної Ради України, у якому вимагають якнайшвидше створити слідчу комісію ВР з перевірки Держдепартаменту та створити на його базі єдиний центральний орган виконавчої влади – Державне патентне відомство України з відповідними правами, яке б було безпосередньо підпорядковане Кабінету Міністрів України.

Саме така практика, на думку учасників круглого столу, існує у переважній більшості країн світу і саме за таких умов можна говорити про розробку і реалізацію єдиної системної політики у цій сфері - без корупції і без розкрадання національного інтелектуального капіталу.