22.05.2008 15:54
В четверг, 22 мая, в адрес редакции From-UA от пресс-службы СДПУ(о) поступило обращение Социал-демократической партии Украины (объединенной) на имя и.о. председателя Службы безопасности Украины Наливайченко В.А. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«В.о. Голови
Служби Безпеки України
Наливайченку В. О.


Відкритий лист


Шановний Валентине Олександровичу!


Звертаємося до Вас як до людини, яка особисто контролює все що відбувається навколо виборів у Київраду, хоч це і не передбачається Вашими обов’язками і функціями тієї організації, якою Ви керуєте.

Останнім часом Соціал-демократична партія України (об’єднана) відчуває значний тиск з боку органів центральної та Київської муніципальної влади, а також контрольованих ними організацій. Як відомо, Президент, прикриваючись імунітетом, особисто закликав позбавити членів СДПУ(о), навіть колишніх, посад у держслужбі, що не відповідає законодавству. Ми розуміємо, що якби у нього цього імунітету не було, він би теж мав справу з Вашою організацією - Ви б тоді мовчати не стали.

Одним з кричущих фактів тиску на СДПУ(о), що фактично зриває нашу виборчу кампанію, стало зняття з ефіру на ТРК «Київ» рекламного ролика нашої партії. Для відновлення трансляції ми звернулись до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та до Печерського суду. Однак, ми вважаємо, що сили, зацікавлені у політичній дестабілізації ситуації в Києві, намагаються вивести конфлікт між СДПУ(о) та ТРК «Київ» за межі правового поля.

20 травня СДПУ(о) отримала листа начебто від телерадіокомпанії «Київ» (копія додається), за підписом начебто начальника юридичного відділу ДКП «ТРК «Київ» О.І. Савенка, в якому говориться про те, що трансляція була припинена через те, що СДПУ(о) не надало документів, що підтверджують повноту, достовірність та добросовісність інформації, що міститься в агітаційних матеріалах та надається на вимогу телерадіоорганізації.

У зв’язку з цим хочемо наголосити:

1. Ніяких офіційних вимог щодо документального підтвердження повноти, достовірності, та добросовісності інформації, що містяться в агітаційних матеріалах, від ТРК «Київ» до СДПУ(о) не надходило.

2. У ролику, який до того як був незаконно знятий з ефіру йшов на ТРК майже тиждень, містилась інформація про те, що якість води у водопроводах несе загрозу здоров’ю громадян України (до речі, там не називалось конкретне місто). Ця інформація, хоч і не розголошується владою, та не є таємницею: навіть висновки експертів Євросоюзу це офіційно підтверджують, як і те, що саме якість води в Україні є причиною низької тривалості життя українців.

3. Отриманий нами лист начебто від ТРК «Київ», був написаний не на фірмовому бланку, не містить кутового штампу, печатки та номеру документа. В той же час очевидно, що зловмисники отримують вичерпну інформацію про стан конфлікту з ТРК «Київ», керують документальними потоками в цій організації (про це свідчить відсутність офіційної реакції на наше звернення).

Вищезгадане дозволяє зробити висновок про системну провокаційну кампанію, що ведеться проти СДПУ(о), яка таким чином не має можливості реалізувати своє демократичне право на повноцінну участь у виборах. Це, погодьтесь, загрожує головним засадам національної безпеки, таким як гарантії захисту прав громадян, гарантії захисту політичних свобод та демократії в цілому.

Підтвердженням причетності до цієї кампанії діючої київської влади є й те, що 19.05.2008 року голова ТВК пан Андросович І. через, як він заявив, «бюрократичну помилку» не вніс прізвище Тараборкіна Л.А. (члена ТВК від партії з 2004 року) до списку членів Територіальної виборчої комісії Голосіївського району м. Києва. За такої ситуації було порушено статтю 28 «Закону України про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих та сільських рад, селищних, міських голів», що регулює припинення повноважень членів комісії, а також права громадянина Тараборкіна на участь у виборчому процесі. Тими ж бюрократичними причинами голова ТВК пояснив неможливість виправлення беззаконня. Ми сподіваємося, що Ви йому авторитетно допоможете виправити наслідки цього злочину.

Дякуємо за допомогу. Сподіваємося, що Ваша принциповість дозволить стати Україні справді демократичною, або хоча б більш правовою. Ми не здогадуємось де можуть бути ті, хто координує це беззаконня, але з деяких причин думаємо, що дехто з них пробрався в оточення Президента, який, як всім відомо, є найпалкішим прихильником законності і демократії.

З повагою,

Прес-служба СДПУ(о)»