13.06.2008 16:36
В адрес редакции From-UA поступило открытое письмо руководителя ООО ИК "Бизнес-инвест", в котором он просит высшее руководство страны вмешаться в ситуацию сложившуюся вокруг ОАО "Днепроэнерго". Приводим его полностью на языке оригинала:

Президенту України Ющенко В.А.
Прем’єр-Міністру України Тимошенко Ю.В.
Голові Верховного Суду України Онопенку В.В.
Генеральному прокурору України Медведьку О.І.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!
Вельмишановна Юліє Володимирівно!
Вельмишановний Василю Васильовичу!
Вельмишановний Олександре Івановичу!

Мусимо звернути Вашу увагу на антидержавні дії Вищого господарського суду, який, всупереч закону та рішенню Верховного Суду України, намагається юридично забезпечити рейдерське захоплення стратегічного державного активу – ВАТ "Дніпроєнерего". Вважаємо, що ситуація потребує Вашого негайного втручання.

08 квітня 2008 року Верховний Суд України, як вища судова інстанція, поставив крапку у справі №19/203/07 за позовом ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" до ВАТ "Дніпроенерго" про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів від 27 серпня 2007 року. Постановою Верховного Суду України було підтверджено наявність грубих порушень чинного законодавства при прийнятті рішень цими загальними зборами акціонерів, які з огляду на положення ст.17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" взагалі не могли призначатися та проводитися.

Цим рішенням Верховного Суду України було зупинено нахабну спробу виведення з державної власності більш ніж 25% акцій ВАТ "Дніпроенерго" шляхом "тіньової" приватизації бізнес структурами, наближеними до відомого олігарха Рената Ахметова.

Також необхідно нагадати, що 08 квітня 2008 року Верховним Судом України було скасовано незаконну постанову Вищого господарського суду України, винесену у справі №19/203/07, завдяки якій наближений до Ахметова менеджмент, насаджений на ВАТ "Дніпроенерго" на підставі незаконних рішень загальних зборів, зміг посилити свій вплив на управління підприємством і закріпитися на підприємстві настільки, що до цього часу Держава не може відновити контроль за ВАТ "Дніпроенерго".

Необхідно нагадати і те, що незаконне рішення Вищого господарського суду України, яким певні особи намагалися легалізувати незаконні рішення загальних зборів ВАТ "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року, з’явилося після того, як колегія суддів Вищого господарського суду України, яка мала розглядати цю справу, була замінена перед самим початком судового засідання на зовсім інших суддів, які навіть не мали часу ознайомитись з матеріалами справи, яку потім жваво та прискорено розглянули. Про своє відсторонення від розгляду справи судді дізналися тоді, коли перед засіданням в двері зали зайшли інші судді та повідомили про те, що для розгляду справи їх було призначено ні ким іншим, а Головою Вищого господарського суду України Демченком Сергієм Федоровичем.

Формальною підставою для заміни суддів стала заява про відвід колегії суддів, подана представниками ВАТ "Дніпроенерго". Але якимось дивним чином ця заява про відвід попри усі вимоги господарського процесуального законодавства та діловодства господарських судів опинилася не у судді-доповідача, який мав її оголосити у засіданні і передати Голові суду, а виникла безпосередньо у самого шановного пана Демченка С.Ф., так неначебто вона і не була в канцелярії, а потрапила до рук Голови суду безпосередньо від представників ВАТ "Дніпроенерго".

До чого ж згадувати це і привертати увагу керівництва країни до незаконного рішення Вищого господарського суду України, яке вже скасовано Верховним Судом України?

По-перше, попри усі звернення ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" щодо незаконності дій Голови Вищого господарського суду України із заміни суддів, ніякої реакції на них не послідувало, ніякого розслідування не проведено, винних не покарано. Якби не прихильна до закону позиція Верховного Суду України, то рішення прийняте "підмінними" суддями пана Демченка С.Ф. назавжди позбавило б Державу можливості впливати на ВАТ "Дніпроенерго".

По-друге, і це міцно пов’язано з першим, усвідомлення безкарності попередніх вчинків штовхає на нові порушення закону з тою ж самою метою – відбити ВАТ "Дніпроенерго" в Держави будь-якою ціною.

Так, на початку червня 2008 року до Вищого господарського суду України надійшли касаційні скарги ВАТ "Шахта "Комсомолець Донбасу" та ВАТ "Павлоградвугілля", в яких скаржники, як раніше і ВАТ "Дніпроенерго", просять ні що інше як … скасувати постанову Запорізького апеляційного господарського суду по справі №19/203/07, якою визнані недійсними незаконні рішення загальних зборів акціонерів від 27 серпня 2007 року, і законність якої вже підтверджена Верховним Судом України постановою від 08 квітня 2008 року.

Вимоги своїх касаційних скарг ці підприємства-сателіти бізнес-імперії Ахметова мотивують лише тим, що неначебто про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року їм стало відомо лише 13 травня 2008 року з Інтернету, а також тим, що в наслідок цього вони не могли прийняти участі у розгляді справи раніше! І лише на цій підставі ВАТ "Шахта "Комсомолець Донбасу" та ВАТ "Павлоградвугілля" просять Вищий господарський суд України скасувати постанову Запорізького апеляційного господарського суду, відповідність якої закону підтверджена Верховним Судом України.

Після надходження до Вищого господарського суду України ці касаційні скарги були відповідно до даних інформаційного центру суду 09 червня 2008 року передані на розгляд судді Плюшко І.А.

Але вже 11 червня 2008 року справа у судді Плюшко І.А. була терміново передана судді Воліку І.М. Не відомо куди поспішаючи суддя Волік І.М. відразу ж, 11 червня, призначив розгляд тільки-но отриманої справи вже на 17 червня! Невідомо куди і навіщо поспішаючи, та напевно розуміючи, що набирати тексти ухвал про призначення справи до розгляду це занадто довго, суддя Волік І.М. вирішує цю проблему просто – замість ухвал він все в той же день направляє на адресу ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" просту телеграму про день розгляду справи!!!

ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" впевнено, що ці події свідчать про спробу ще один раз здійснити у Вищому господарському суді України вже випробуваний сценарій, кінцевою метою якого є відновлення дії тих рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "Дніпроенерго", які вже визнані незаконними Верховним Судом України, та позбавлення Держави прав власності на 25 % акцій ВАТ "Дніпроенерго" та можливості відновити державний контроль за підприємством.

ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" впевнено, що повторення сценарію із миттєвими замінами суддів, які кидають усю іншу роботу та день у день приймають справу до розгляду та призначають судові засідання через три робочі дні надсилаючи телеграми замість ухвал, не було б можливим без щонайменш мовчазної згоди з ним Голови Вищого господарського суду України Демченка С.Ф.

Тільки за таких умов суддя Волік І.М. міг взяти на себе сміливість прийняти до розгляду касаційні скарги на постанову Запорізького апеляційного господарського суду, вже переглянуту Верховним Судом України - тобто фактично суддя Волік І.М. перейняв на себе повноваження переглядати рішення вищої судової інстанції, ігноруючи те, що відповідно до законодавства вони є остаточними!

Якого ж правосуддя чи законності можна чекати від Вищого господарського суду України, якщо пан Демченко С.Ф. вже декілька місяців керує ним незаконно, досягши граничного віку перебування на посаді судді?

З огляду на описану вище ситуацію, коли з нечуваною терміновістю, без винесення ухвал, а лише з направленням телеграми, у Вищому господарському суді України на 17 червня 2008 року фактично заплановано перегляд постанови Верховного Суду України від 08 квітня 2008 року по справі №19/203/07 щодо ВАТ "Дніпроенерго", ТОВ ІК "Бізнес-Інвест" вважає, що ця ситуація підлягає негайному та глибокому вивченню державними органами, а вищевказані дії Голови Вищого господарського суду України Демченка С.Ф. та судді Воліка І.М. потребують надання їм правової оцінки та вирішення питання про притягнення до відповідальності.

З глибокою повагою,
Президент компанії ТОВ ІК "БІЗНЕС-ІНВЕСТ"

Романов Г.В.