06.07.2008 17:52
5-6 липня в Одесі відбулося перше засідання депутатських груп з міжпарламентських зв'язків ВР України і Держдуми РФ, під час якого було прийнято рішення щодо формування спільних підгруп для активізації міжпарламентського діалогу і узгоджено графік роботи міжпарламентської групи дружби на найближчий рік.

«Всього сформовано 17 спільних підгруп, зокрема, з аграрних, економічних, правових питань, свободи слова та інші», - про це повідомляє співголова групи з української сторони Наталія Королевська (БЮТ).

Засідання відбулося за дорученням спікера ВР Арсенія Яценюка, який закликав провести першу зустріч групи дружби парламентів двох країн.

Як наголошує Наталія Королевська, в засіданні взяли участь з української сторони представники всіх фракції ВР.

За результатами за ініціативи української делегації прийнято звернення, остаточна редакція якого враховує також позицію російської сторони. В зверненні, зокрема йдеться про те що, «враховуючи важливе значення Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Російською Федерацією і Україною від 31 травня 1997 р. для розвитку добрих сусідніх партнерських взаємин між нашими країнами вважаємо за неохідне укласти міждержавні угоди в тих областях, що представляють взаємний інтерес і є приоритетними для україно-російського співробітництва».

Також за ініціативою російської делегації було обговорено спільну заяву щодо «необхідності відміни чорних списків». Українська делегація погоджується з тим, що ця практика негативно впливає на двосторонні відносини і підтримує їх відміну.

Співголова групи Наталія Королевська наголосила, що «українська делегація обговорить цей документ на засіданні української частини групи дружби, яка включає 200 депутатів, для прийняття остаточної редакції заяви».

Учасник засідання, народний депутат Ірина Геращенко підкреслила, що «на думку представників коаліції, там має бути зафіксована домовленість щодо неприпустимості будь-яких закликів щодо порушення територіальної цілісності держав. Ці позиції окремо зафіксовано українськими представниками від коаліції на тексті заяви.

Крім цього, протягом 2-х днів відбулися дискусії щодо виконання Договору і перспектики розвитку двосторонніх взаємин.

Всі сторони висловились за необхідність активізувати двосторонній діалог, надати йому прагматизму, наповнити практичним змістом.

Депутати від коаліції підкреслили стратегічний характер двосторонніх взаємин і висловили переконання, що парламенти двох країн мають сприяти, а не гальмувати розвиток цих взаємин.