17.07.2008 11:30
На днях в Интернете появилось открытое письмо журналиста Андрея Радзилавского, в котором приводится ряд фактов, касающихся деятельности Соломенской райрады города Киева. Об этом в среду, 16 июля, сообщил «Хайвей». Далее приводим письмо полностью, «без купюр».

«Доволі своєрідно розглядаються приватизаційні справи у Солом'янському районі столиці. Пояснюється це досить просто - у постійній депутатській комісії з питань власності з одинадцяти членів шість, тобто більшість, входять до блоку Леоніда Черновецького. З легкої руки депутата Романа Слободяна (член Блоку Черновецького) запрацював ноу-хау-механізм шантажування потенційних орендарів, вимагання від них грошей за право оренди комунального майна. Так, під час проведення конкурсу на право оренди пошукувачі подають конкурсні пропозиції відповідно до положення про конкурс, а переможцем стає той, хто пропонує платити найбільшу орендну плату.

Депутати блоку Леоніда Черновецького організували фіктивні подання конкурсних пропозицій, результатом яких є нібито сплата оренди близько 1200-1500 грн. за 1 м2, що в принципі неможливо, оскільки реальна орендна плата за аналогічні приміщення на ринку становить 200-250 грн. за м2. Це робиться з метою не допустити перемоги реальних конкурсантів, які дійсно бажають орендувати комунальне майно і сплачувати орендну плату до бюджету району.

Справжньою метою такого механізму є шантаж потенційних переможців конкурсу шляхом вимагання коштів за відмову в участі в конкурсі. Зловживання здійснюються шляхом перегляду приватизаційних справ (які нібито мають проходити експертизу в депутатській комісії) та виявлення в них певних (фіктивних й надуманих) недопрацювань. Безпосереднє зловживання полягає у вимаганні в орендарів певної суми за вирішення їхнього питання через комісію та внесення їх до списку приватизації, що затверджується сесією райради.

Використовуючи такий важіль, депутати блоку Леоніда Черновецького легко і безкарно спрямовують фінансові потоки собі до кишені, абсолютно не турбуючись про наповнення районного бюджету. Розмір суми залежить від привабливості об'єкта та його ринкової вартості. За попередніми даними, на останніх двох сесіях через голосування пройшло близько 80 орендарів, які отримали згоду на приватизацію, таким чином, в них має бути витребувано близько 850 тис. дол. США. Це можливо детально перевірити шляхом тісного співробітництва зі скривдженими орендарями: хто, кому, де, скільки сплачував готівкою або через банківські рахунки для того, щоб йому не чинили штучних перешкод у приватизаційному процесі, який чітко й прозоро регулюється нормами права. Цікаво, такий механізм санкціонований власне Черновецьким чи його зятем Супруненком…

І ще одне цікаве питання: ця хвороба шахрайства притаманна тільки депутатам Солом'янської районної ради, чи може це вже епідемія київського масштабу?».