02.09.2008 16:05
З виходом у світ Білої книги Комітету ВРУ з питань науки і освіти, про стан речей у сфері інтелектуальної власності України активно заговорили представники і влади, і громадськості. Розмови розмовами, але є беззаперечні факти, оприлюднені у вищезгаданій книзі, а також конкретні цифри, які підтверджують ці факти.

Наприклад, 2 мільярди доларів США - це сума, яку Україна щомісячно втрачала протягом 17 років незалежності як наслідок не захищеності об’єктів інтелектуальної власності охоронними документами! В країнах Європейського союзу нематеріальні активи становлять 50-85% вартості майна підприємств, а в Україні - менше 1%! Які тут можуть бути коментарі?!

Те, що створювалось суб’єктами права інтелектуальної власності, стало надбанням або великого олігархічного бізнесу, або зарубіжних країн. Як наслідок, починаючи з 1999 року кількість винахідників в Україні зменшилась в 20 разів. Доведені до відчаю, винахідники виїжджають закордон. За останні роки в США зареєстровано близько 100 винаходів зроблених українцями.

Більш того, за даними Голови рахункової палати Симоненка В.К., в країнах Європи 80-92% росту ВВП забезпечено за рахунок інновацій в економіці, а в Україні ця цифра складає 0,1%!

Все це є наслідком відсутності єдиної цілісної державної політики у сфері інтелектуальної власності. Функції органів державного управління передані не центральному органу виконавчої влади, а роздроблені між іншими структурами, які як правило не узгоджують свою діяльність. Таким чином в управлінні інтелектуальною власністю в країні панує хаос.

На думку Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохало В.І. хибними управлінськими рішеннями були створення Державного департаменту інтелектуальної власності та Агентства інновацій та інвестицій.

Сьогодні ще є шанс зупинити масштабні зловживання та порушення чинного законодавства, які мали б стати предметом судового розгляду, та змінити ситуацію у сфері інтелектуальної власності на краще. Пропонується створити центральний орган виконавчої влади, який би в повній мірі опікувався всіма об’єктами права промислової власності: винаходами, корисними моделями, промисловими зразками, торговельними марками тощо; об’єктами авторського права і суміжних прав: літературними та художніми творами, комп’ютерними програмами, базами даних тощо.

Біла книга «Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України» дає можливість вивчити недоліки існуючої системи управління у сфері інтелектуальної власності, а також важелі для їх ліквідації.

3 вересня 2008 року відбудуться слухання в Комітеті на тему. Білу книгу можна знайти на сайті Комітету: kno.rada.gov.ua