09.09.2008 10:00
Сколівський район став жертвою повені одним із перших. Розміри збитків які тут накоїла стихія і досі підраховують. Кілька сіл залишалися відрізаними від цивілізації, окрім мостового сполучення з рай центром там не було ні освітлення ані газопостачання. Нині його відновили. Найбільше постраждали мости, дороги, дамби та берегові укріплення. Місцева влада нині розробляє заходи не лише для їхньої відбудови, але й максимального укріплення. Адже тут побоюються нових повеней, ще більших масштабів. Микола Романишин, голова Сколівської районної ради: «Для нас, місцевої влади це серйозне випробування на міцність. Адже ми повинні не просто відновити все що втрачено, але й буди готовими до найгіршого. Нажаль від повторів повені ніхто не застрахований. І добре що нам усе таки допомагають. Самотужки нам точно не впоратися».

Гроші на відновлення інфраструктури району виділяють частково та вкрай не регулярно. Попри особистий контроль Президента фінансування не вистачає, зокрема на освітню галузь. У скорівському районі Львівської області вихід із ситуації знайшли. Там звернулися за меценатською допомогою. П’ятдесят тисяч гривень на відновлення школи у найпроблемнішому селі Сопіт виділив фонд народного Депутата Ігоря Лисова «Рідне місто моє». Наразі школа потребує нагального ремонту, оскільки вона єдина у селі і попри свій стан продовжує діяти. Як розповіла директор школи Емілія Колосовська, найбільше під час повені постраждали фундамент який розколовся та підвальні приміщення, які були повністю залиті водою. Також серйозного ремонту потребують коридори школи. Там осіла стеля та повідпадала штукатурка. У зв’язку з аварійним станом діти могли пройти до навчального закладу лише через запасний вхід.

Гроші на ремонт закладу директор отримала одразу після звернення і вже сьогодні там почалися відновлювальні роботи. Ще сорок тисяч гривень надійдуть на рахунок районного управління освіти для відкриття фельшерсько-акушерсько центру при школі. Їх переказали з фонду «Рідне місто моє». Додатково на допомогу району зібрали гроші і мешканці Київського мікрорайону Теремки.

Як повідомив Ігор Лисов у місцевому Храмі Преображання господнього встановили скриньку для збору коштів на допомогу постраждалим. «Жодна віруюча людина не може залишатися осторонь людського горя. Тому всі ми допомагаєм хто чим може. Прихожани нашої церкви від щирого серця збирали ці гроші. Приносили хто скільки міг. Загалом від теремківців ми привезли на Львівщину більше п`яти тисяч гривень. Ці гроші підуть на допомогу тим людям які цього найбільше потребують. Адже ця стихія – це біда не якихось окремих людей, сіл чи районів. Це лихо всієї країни. І тільки всі разом ми зможемо подолати його наслідки і стати сильнішими.»