11.09.2008 15:23
Голова профільного Комітету Верховної Ради України В.І. Полохало порушує приписи закону та особисто зацікавлений в розвалі Державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Про це сказано у Відкритому зверненні Голови Державного департаменту інтелектуальної власності М.В. Паладія до голови Верховної Ради України та членів комітету з питань науки і освіти: «…фактичний зрив слухань у Комітеті, підготовка упередженого проекту рекомендацій сталися через постійне порушення Головою комітету В.І.Полохало приписів Закону та його особисту зацікавленість в розвалі державної системи правової охорони інтелектуальної власності».

Звинувачення обґрунтоване тим, що широкій громадськості головою Комітету представлено проект Рекомендацій, який учасниками слухань «Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав» не був прийнятий навіть за основу. Окрім цього, документ, що з'явився, є упередженим та анонімним, оскільки «не містить відомостей про осіб, які його підготували та про те, чи був він предметом розгляду на засіданні Комітету перед публічним представленням, як цього вимагає закон.

Про упередженість проекту Рекомендацій свідчить і те, що він із самого початку і до кінця містить «лише вкрай негативну оцінку стану застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав, діяльності відповідних структур». У Зверненні зазначається, що така оцінка іде врозріз з ухваленими 27 червня 2007 року Верховною Радою України Рекомендацій парламентський слухань про захист прав інтелектуальної власності. А ще оцінка, виписана в Комітетському документі, не відповідає визнаним міжнародною спільнотою іміджем України як держави, рівень охорони прав інтелектуальної власності якої відповідає сучасним міжнародним стандартам.

У відкритому зверненні акцентується увага на те, що низка пропозицій у проекті Рекомендацій Комітетських слухань «є нічим іншим, як спробою групи авторів цього проекту на чолі з Головою Комітету В.І. Полохало використати громадськість у власних цілях, нехтуючи при цьому, установленими законом, принципами законності та доцільності».

Наголошується, зокрема, що громадськість спонукають до дій, спрямованих на підрив авторитету державних органів виконавчої влади.