Глава Нацсовета ответил читателям From-UA, возмущенным отключением российских каналов
20.10.2008 12:15
... в адрес председателя Национального совета по вопросам телевидения и радиовещания Виталия Шевченко пошел поток электронных писем. Наши читатели выразили чиновнику свое возмущение тем фактом, что с 1 ноября с.г. по решению Нацсовета уже даже в кабельных сетях будут сняты с вещания многие российские каналы, в т.ч. «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», РЕН-ТВ, «Культура», СТС, «ТВ Центр», НТВ-Плюс, «Спорт», «ТНТ-Телесеть», «MTV Россия», Russia Today.

Как оказалось, Виталий Шевченко не счел за труд даже ответить тем, кто обратился к нему с письмом, прислав всем одинаковый, стандартный текст (что для чиновника, обремененного множеством полезных для налогоплательщика дел, вполне извинительно). Публикуем его ответ, присланный нам одной из читательниц, полностью, с сохранением орфографии и авторского стиля.

"Шановна пан1 Насонова!

Спробуйте зрозумiти й Ви: де e свобода слова, маe бути й вiдповiдальнiсть за зловживання нею. Або те, що демократiя передбачаe незаперечне дотримання законнностi.

По Вашому, свобода слова i демократiя - це коли суб"tкти господарювання з iнших краiн, часто не маючи навiть у себе дозволу на дiяльнiсть за кордоном, по-"партизанськи" приходять у чужу краiну i порушують всi закони пiдряд: "Про рекламу" (не сплачують за неi на територii цiei краiни, але торгуючи як своiм украiнським рекламним ринком), "Про захист суспiльноi моралi" (без обмежень показуючи насильство, расову ненависть, понографiю ? багато iнших речей, якi нашими законами забороненi або обмеженi в показi), "Про авторськi та сумiжнi права" (не рахуючись з нашими авторами, крадучи 1хн1 твори), "Про захист прав споживачiв", "Про кiнематографiю", "Про телебачення i радiомовлення", виборче законодавство (украiнським телекомпанiям, наприклад, заборонено створювати нерiвнi умови для учасникiв виборiв i агiтувати в новинах, а деякi зарубiжнi все це роблять демонстративно, хоча безпосереднe втручання в полiтику громадян та iнституцiй iнших краiн - загальновизнана в демократичному свiтi вимога) i т.д. По-Вашому, це демократiя? По-нашому - це правове дикунство чи бандитизм.

Пара приклад1в. За европейськими правилами, конкурс Евробачення в Укра1н1 мае право транслювати лише Нац1ональна телекомпан1я. Але плюючи на це право, конкурс транслювала в Укра1н1 по-злод1йському й рос1йська компан1я, не маючи на це права, 1 завдала величезних збитк1в. Або: укра1нська телекомпан1я купила за велик1 грош1 телесер1ал, а по кабельн1й мереж1 його пускають з випередженням на одну сер1ю. Або: еротичн? передач1 у нас дощзволено пускати вноч1, а заруб1жн1 компан11 вдень крутять усе це для першокласник1в. Це теж демократ1я?

До реч1, вимога Нац1онально1 ради не мае н1чого сп1льного з Харт1ею нац1ональних мов. А Нац1ональна рада взагал1 не вимагае перекладати заруб1жн1 канали на укра1нську мову.

Якщо Ви хочете, щоб Украiна була демократичною краiною, то давайте у повнiй мiрi дотримуватися всiх принципiв л\демократii. Як Ви думаете, чому краiни традицiйноi й класичноi eвропейськоi демократii, яка не ставиться пiд сумнiв, давно вже припинили те, що досi робили iноземнi телекомпанii в Украiнi, i давно дбають про приведення програм зарубiжних телемовникiв у вiдповiднiсть з нормами своiх нацiональних законiв? Нац1ональна рада не розр1зняе, де рос1йський чи 1нший 1ноземний канал, а бореться з правопорушеннями й хамством, яке завдае величезних збитк1в укра1нськ1й теле1ндустр11 й укра1нськ1й економ1ц1. Укра1нськ1 телекомпан11 дотримуються вимог майже 20 закон1в Укра1ни, а деяк1 заруб1жн1 - плюють на ц1 закони.

Нац1ональна рада пояснювала цим телеканалам, що треба зробити, щоб адаптуватися до укра1нського законодавства, 1 об1цяла в усьому допомогти, прийняти р1шення для них ще швидше, н1ж для сво1х укра1нських телекомпан1й. Але т1 компан11 дос1 н1чого не зробили для цього.

До реч1, р1шення Нац1онально1 ради не стосуються мови програм. Б1льше того, Нац1ональна рада рекомендуе до показу в укра1нських кабельних мережах уже 60 рос1йськомовних програм, 1 лише деяк1 - англомовн1, н1мецькомовн1, франкомовн1. Майже вс1 рос1йськ1! Це означае, що держава Укра1на пропагуе 1 сприяе поширенню в сво1х мережах багатьох десятк1в рос1йськомовних телеканал1в. А органи влади Рос11 не зробили жодного зусилля, щоб на територ11 Рос11, де ппроживають сотн1 тисяч укра1нц1в, транслювався хоч один укра1нський телеканал. Оце демократ1я? Хоч би трохи повчилися свободи слова у нашо1 кра1ни. Кр1м цього, в л1ценз1ях сотень укра1нських телекомпан1й записано право мовлення неукра1нською мовою (а це вже державна гарант1я!), а от в Рос1йськ1й Федерац11 тако1 немае жодно1. Якщо Ви дбаете про демократ1ю, просимо написати 1хньому уряду 1 попросити, щоб щось зробили з того, що в Укра1н1 е нормою.

Просимо проаналiзувати все це. Сподiваюся, якщо Ви це зробите, то погодитеся, що дотеперiшнiй стан справ не мав нiчогiсiнького спiльного зi свободою слова та демократieю."


From-UA продолжает следить за событиями по этой теме и будет информировать читателей.