27.10.2008 10:47
Депутати «Нашої України» вважають, що представники опозиції, які сьогодні галасують про закупівлю владою неякісної техніки, мали б дбати про це під час свого перебування при владі.

«Шкода, що проблема закупки неякісної техніки почала хвилювати опозицію тільки сьогодні, а не рік тому, під час безпосередніх закупок такої техніки попереднім урядом. Зокрема, і санітарного гелікоптера, якій і досі стоїть на одному з російських заводів і не може злетіти», – так прокоментувала прес-службі НУНС Ірина Геращенко заяву Н.Шуфрича, зроблену під час програми «Свобода на Інтері».

Там депутат від Партії Регіонів звинуватив владу в нецільовому використанні коштів на закупку гелікоптерів. «Нестор Іванович сказав правду, що саме за часів його роботи міністром було закуплено злощасний гелікоптер, тільки забув сказати, що до нього треба купити ще й власного літака і пілота, бо ця машина через свої технічні недоліки не може піднятися у повітря і, навіть, долетіти до України. І Нестор Іванович це чудово знає», - сказала Геращенко .

Влада зробила висновки з помилок своїх опонентів і тому здійснила радикальні реформи процесу закупівлі нової техніки, наголошує Геращенко. «Саме завдяки жорсткій позиції Президента України і фракції НУНС було ліквідовано Тендерну палату, яка багато років була корупційною годувальницею, в тому числі, для кількох знакових персонажів від ПР і БЮТ.

«Наша політична сила наполягає і на вдосконаленні законодавства в сфері державних закупівель, - наголосила народний депутат, - особливо, якщо йдеться про медичне обладнання, транспорт, ті сфери, де якість товару є ключовим фактором для збереження і захисту життя людини. Це ті питання, якими політики не мають спекулювати і докоряти нинішній владі за те, що вона розпочала, нарешті, реформи».

«Замість того, аби постійно спекулювати про закупівлю гелікоптерів, Шуфрич мав би подумати як його політична сила може сприяти розвитку в Україні прозорих процедур державних закупівель», - підкреслила Геращенко і нагадала, що МНС вже коментувало заяви Шуфрича щодо нового тендеру на закупівлю гелікоптерів, який вже відбувся після того, як Шуфрич залишив свою посаду.

Цей відкритий тендер, який вперше відбувся в історії Міністерства, було проведено відкрито і прозоро, заявки на участь у ньому подали 7 виробників авіатехніки різних країн, нагадує Геращенко. В результатів тендеру, за інформацією МНС, перемогла відома своєю бездоганною репутацією європейська компанія "Єврокоптер", яка зробила найбільш вигідну пропозицію з точки зору ціни і якості. В результаті 70 мільйонів гривень перераховані компанії-переможці, яка протягом року поставить в Україну 2 сучасних гелікоптера, які будуть літати, а не стояти. В контролі над проведенням цього тендеру взяли участь експерти і відповідні державні установи.