Срочно! СБУ похитила журналиста украинского издания
28.11.2008 13:37
Как стало известно, сотрудниками СБУ был похищен сотрудник редакции DailyUA Назар Цапко. Узнать о судьбе коллеги, бесследно исчезнувшего в районе Киевского железнодорожного вокзала, DailyUA удалось только с помощью Главы Комитета Верховной Рады по вопросам свободы слова и информации Анны Герман, к которой, в свою очередь, обратился Дмитрий Понамарчук - президент Фонда свободных журналистов имени Вячеслава Черновола.

Узнать о том, что Назар хотя бы жив, стало возможным только после того, как Анна Герман связалась с господином Наливайченко, который сообщил, что Назар Цапок находится в настоящее время на допросе в СБУ.

Ниже приводим текст обращения журналиста Дмитрия Понамарчука и депутатский запрос народного депутата Анны Герман к и.о. главы Службы безопасности Украины Валентину Наливайченко.

«Голові Комітету Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформації
пані Ганні Герман


Шановна Пані Голово!


Сьогодні вранці, 28 листопада, на Київському залізничному вокзалі безслідно зник молодий український журналіст Назар Цапок, який працює в інформаційно-аналітичному інтернет-виданні «DailyUA».

Ось уже протягом кількох годин його мобільний телефон відповідає лише гудками виклику, але відповіді немає.

Є підстави вважати, що Назара Цапка могли або безпідставно затримати, або просто викрасти.

Нашу занепокоєність викликає той факт, що останнім часом журналіста Назара Цапка кілька разів через його рідних викликали на допит у Службу безпеки України начебто за фактом розголошення у пресі інформації, яка містить державну таємницю, про масове постачання українською владою озброєння у різні «гарячі точки» світу.

Назар Цапок є молодим і ще не настільки досвідченим журналістом, аби дати собі раду в екстремальній ситуації.

Ми боїмося, що здоров’ю або навіть життю Назара Цапка загрожує небезпека.

Прошу Вас ужити рішучих дій, щоби негайно поставити до відома керівників усіх правоохоронних органів - Генпрокуратуру, МВС, СБУ - про те, що в Києві безслідно щез журналіст.

З повагою, -

Президент Фонду
вільних журналістів
імені Вячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук»


«28 листопада 2008 року
12:00

Виконуючому обов’язки
Голови Служби Безпеки України
Наливайченку В.О.
Народного депутата України,
Голови Комітету Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформації
Герман Г.М.


Шановний пане Голово!


До мене, як до Голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, надійшло звернення президента Фонду вільних журналістів імені В'ячеслава Чорновола Дмитра Понамарчука.

У цьому листі мене повідомлено, що сьогодні вранці, 28 листопада, на Київському залізничному вокзалі безслідно зник молодий український журналіст Назар Цапок, який працює в інтернет-виданні Daily-UA.

Оскільки його мобільний телефон впродовж останніх годин відповідає лише гудками виклику, Дмитро Понамарчук вважає, що Назара Цапка могли безпідставно затримати або просто викрасти.

Підставою для цього є той факт, останнім часом Назара Цапка через його рідних неодноразово викликали на допит у Службу безпеки України у зв'язку з начебто фактом розголошування в пресі інформації, що містить державну таємницю - а саме, публікації, у яких обговорювалась тема постачання українською владою озброєння у різні «гарячі точки» світу.

Наскільки мені стало відомо, на рідних Назара, його вчителів та знайомих, здійснювався безпрецедентний тиск з метою за будь-який спосіб з'ясувати місце його знаходження. При цьому ігнорувався навіть факт важкого захворювання матері Назара, яке, безумовно, було посилено вживанням таких методів розшуку.

У зв'язку з вищезазначеним колеги Назара висловлюють обґрунтоване побоювання, що зниклому без вісти журналістові загрожує серйозна небезпека. Тим більш, що Назар Цапок - ще молодий і не настільки досвідчений журналіст, щоб знати, як самостійно, без юридичної підтримки, поводитися в такій екстремальній ситуації.

Прошу Вас повідомити, чи затримувався Назар Цапок співробітниками Служби безпеці України. І якщо так, то на якій підставі, і чи надані йому всі необхідні можливості для того, щоб мати необхідний юридичний захист.

Голова Комітету Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформації Ганна Герман»