05.03.2009 15:53
Шпигунська справа «Акіма-Жиколова» в дійсності є спробою дискредитації української держави, як вважає колишній керівник управління військової інформації (розвідки) Генерального штабу збройних сил Румунії генерал у відставці Міхайю Маргарит.

У своїх коментарях щоденнику «Адеварул» він заявив, що будь-які шпигунські інциденти вирішуються, як правило, шляхом конфіденційних переговорів між урядами залучених країн і видворенням шпигунів після оголошення їх так званими «небажаними особами» (персонами «нон грата»). Арешт іноземного шпигуна із наступним оприлюдненням інформації про цей випадок є справою надзвичайною.

Генерал Маргарит впевнений, що публічне пов’язання цієї справи з Україною має на меті «завдати шкоди відносинам української держави з НАТО». Як наголошує колишній керівник управління військової інформації, «багато хто не бажає бачити Україну в структурі НАТО».

Як пояснив генерал Маргарит: «будь-який співробітник секретного відділення має майже той-самий доступ до таємних документів, що й командир його військової частини. І навіть не всі генерали мають той самий доступ до таємних документів, що й звичайний клерк секретного відділення».

Оскільки сума 800 - 1000 дол. США є незначною компенсацією за отримання таємної інформації, то інформація, яку передав Акім, не є вже такою важливою. І виплата цієї суми можливо була лише формою подальшого розвитку «дружніх відносин» між Акімом та Жиколовим, вважає Маргарит.